Hållbar industri

Bjuv ser sin framtid i grön produktion

I höstas håvade företaget Vegafish upp den första stora skörden på runt 500 kilo svenskodlade jätteräkor i skånska Bjuv. Deras satsning har skett i nära samarbete med Findus. Vad som händer nu är oklart, men företaget planerar hursomhelst att stanna i Bjuv, som ska fortsätta att vara ett centrum för livsmedelsproduktion. Foto: Erland Vinberg / TT
Matilda Olstorpe är vd för Vegafish med ny anläggning i Bjuv. Foto: Erland Vinberg / TT
Brittiska koncernen Nomad Foods blev nya ägare till Findus så sent som i november. Nu är fabriken nedlagd. Foto: Björn Lindgren / TT
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt deltog i protesterna mot nedläggningen i Bjuv. Foto: Björn Lindgren / TT
Henrik Hjalmarsson Foto: Björn Lindgren / TT

Findus nedläggning är en hård smäll för svensk livsmedelsindustri och för skånska  Bjuv. Men visionen om vara ett centrum för livsmedelsproduktion lever.

Publicerad

Beskedet från Findus om att stänga anläggningen i Bjuv med 450 anställda slog ned som en bomb. Brittiska koncernen Nomad Foods blev nya ägare så sent som i november och orten andades framtidstro. Findus var navet i satsningen på livsmedelsproduktion i området. Men ägarnas analyser visar att det finns en överkapacitet, och Bjuv ligger för långt från de stora marknaderna Central- och Sydeuropa.

– Sverige är fortfarande en viktig marknad, men anläggningen var för stor i förhållande till de marknader den servar, säger Henrik Hjalmarsson, vd för Findus i Sverige, till Ny Teknik.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här