Bioplasterna överlever mer slit och drag

2012-04-18 08:37  

Plaster har länge gjorts av förnyelsebart material. Men de har snabbt nötts sönder. Nu kommer bioplasterna i ny tappning med längre liv.

På Materialbiblioteket på Stockholmsmässan i Älvsjö kan man nu se en datormus som har tillverkats av en ny typ av plast.

– Spännande att se att en bioplast kan användas till en produkt som utsätts för så mycket slitage, säger Björn Florman vid Materialbiblioteket.

Den mänskliga kroppen har annars varit en påfrestning för nedbrytbara plaster. Eftersom de är av biomaterial – och ska brytas ned – skyndas den processen på av beröring. Plasterna har snabbt blivit solkiga och därför i första hand använts för förpackningar.

Nu har de ”gröna” plasterna utvecklats. Datormusen på Materialbiblioteket har tagits fram av företaget Polymerfront, som bara jobbar med förnyelsebara plaster och utvecklar dessa.

– Det är en poäng att visa att de även går att använda biomaterial i långlivade produkter, säger Bjarne Högström, polymerkemist från KTH, som driver företaget Polymerfront.

Förutom beröring kan den även utsättas för värme.

– Det är positivt att tekniken gått så här långt i dag, säger Bjarne Högström.

Polymerfront är också representant för FKUR kunstoff Gmbh Biomaterial, ett företag med en stark position inom forskning och utveckling inom området.

Här kan du kolla in materialet

Ny Teknik samarbetar med Material­biblioteket som ställer ut nya material. Där kan du nu bland annat se datormusen från Polymerfront.

Material­biblioteket har nyligen flyttat från Telefonplan till nya lokaler på Stockholms­mässan i Älvsjö.

För öppettider och övrig information: www.materialbiblioteket.se

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL