BIM förbättrar flödena – och höjer kvalitén

2012-06-04 10:07  
Mikael Johansson

3d-modeller i byggprocesser breder ut sig. Det påverkar även leverantörerna. För ståltillverkaren Smederna gav det en billigare och smidigare produktion.

Smederna, som tillverkar och monterar stålkonstruktioner, införde systemet Tekla Structures vid årsskiftet 2010–2011.

– Det har gett ett bättre flöde i produktionen. Materialet ligger inte still lika länge på produktionsgolvet, säger Mikael Johansson, teknikchef på Smederna.

Tekla Structures är ett exempel på de BIM-system som växt fram de senaste åren.

– Det är olika datorprogram med ritningar i 3d och informationshantering. Informationen kan användas för kalkyleringar vid byggprojekt, säger Mårten Lindström, projektledare på föreningen Open BIM.

När Open BIM bildades 2009 var 15 företag involverade.

– I dag har vi 90 medlemmar. Pådrivande är byggföretag, men på senare tid har intresset från beställare ökat. Nu kan de i upphandlingar ställa krav på vilken grad av BIM som ska användas av en entreprenör, säger Mårten Lindström.

Ståltillverkaren Smederna införde Tekla för att möta en ökande konkurrens. Programvaran har nu använts inom en rad byggprojekt, till exempel Nya Rådhuset i Uppsala.

På vilket sätt har ert arbete förändrats med BIM?

– Vi har minskat användningen av montageritningar, som är en stor kostnad. Vi får fortfarande ritningar i 2d av en del kunder, men nu kan vi rita om dem till 3d. Det har lett till att vi är effektivare på att hitta fel i ritningarna, så man kan säga att vi är kvalitetssäkrade, säger Mikael Johans­son.

Förening driver på BIM i Sverige

BIM är en förkortning för byggnadsinformationsmodeller och avser digitala representationer av en byggnad eller anläggning. BIM kan också avse processen att skapa och använda byggnadsinformationsmodeller.

Open BIM är en förening som drivs och finansieras av cirka 90 medlemmar, bland andra Skanska, Sveriges Byggindustrier och Sweco.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt