Hållbar industri

BAE Systems vill lära regeringen krishantering

– Ta hit regeringskansliet så ska vi lära dem krishantering, säger Claes Erik Frölund och pekar på sin bästa simulator: <br></br> – Här finns alla kriser och katastrofer som kan drabba Sverige.<br></br> – Här ligger det virtuella Sverige och väntar.

Publicerad

Gud bevare Sverige när vi råkar ut för nästa större olycka, kris eller katastrof. För regeringen lär inte göra det, konstaterar riksrevisorerna i dag i sin årsrapport. Kritiken är svidande, men det finns hjälp att få:

– Jag skulle vilja ta hit hela regeringskansliet och köra en övning med dem så skulle de lära sig något om krishantering, säger Claes Erik Frölund, vd för BAE Systems C-ITS, som är försvarsjättens svenska simulatortillverkare.

– Här kan vi lägga in alla typer av krissituationer och direkt se vad varje beslut – eller ickebeslut – får för konsekvenser, från högsta beslutsnivå ner på lokalplanet, fortsätter han.

Claes Erik Frölund står ute på Stockholmsmässan, som den här veckan är värd för all världens militära simulatorföretag i mässan ITEC. Inslaget av virtuella krig är stort, men en tydlig trend bland tillverkare av militära it-system är ”dual use”, att använda grejorna även inom civil säkerhet. Det handlar om allt från rena simuleringssystem, där man exempelvis kan utbilda regeringen i krishantering, till det sambandssystem som används för att hålla koll på människor i ett krisområde med hjälp av deras mobiltelefoner.

– Vi har ett antal människor som rör sig på en katastrofplats, eller i en skallgångskedja. Deras mobiltelefoner är kopplade till en virtuell 3D-karta över området, så på en vanlig pc kan vi se hur de rör sig och om de råkar i svårigheter, berättar Mark Russel, chef för BAE Systems simuleringskontor i Orlando.

– Mobilerna lämnar också elektroniska spår efter sig på kartan, så vi kan exempelvis se vilka områden en skallgångskedja har missat, eller var en helikopter har varit. Kameran i mobilen skickar bilder som ledningscentralen kan ta upp på samma pc. Man kan också ha en pc med sig ute i fält så man får samlad information på plats.

Det här systemet kallas Aims, Adaptive Integrated Management System, och är en svensk produkt som togs fram för försvaret i slutet av 80-talet. Under åren har den utvecklats till att fungera med standardkomponenter, bland annat pc och mobiltelefoner, och nu gjorts om för civilt bruk.

– Genom att vi återanvänder en militär teknik så är det här systemet också relativt billigt, säger Claes Erik Frölund. Vilket i de här sammanhangen betyder ”några enstaka miljoner”. Den första kunden ser ut att bli amerikanska nationalgardet, men det finns möjliga tillämpningar även i länder som Sverige.

Men hur var det nu med inbjudan till regeringen?
– Om de nappar ska de utbildas vid en variant på de system som vi använder vid militära övningar. Den heter CATS Ceews och krisutbildningen heter OOTW, Operations Other Than War. Där kan vi lägga in alla typer av kriser och katastrofer som kan drabba ett samhälle och simulera vad olika händelser och beslut får för resultat på olika nivåer. Där kan vi även simulera en regering om det skulle behövas.

Besk kritik från Riksrevisionen

Regeringens förmåga att hantera hot mot Sverige räcker inte till, enligt Riksrevisionens årsrapport som presenteras idag. Staten är svagt rustad för större kriser som kärnkraftsolyckor, utbrott av pandemier, elavbrott och rämnande kraftverksdammar. Bristerna i landets krisberedskap beror på att regeringens styrning är svag. I extrema krissituationer krävs att statsmakten ingriper mycket snabbt. Men regeringen har inte förberett någon nationell krisledning för extrema situationer, skriver riksrevisorerna Lennart Grufberg, Karin Lindell och Eva Lindström i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.