Automatisk mätning direkt på produktionsbandet

2017-11-02 10:44  

Ett nytt mätkoncept kontrollerar automatiskt formen på produkter direkt under tillverkningsprocessen. Systemet kallas Sivpro, och ska nu långtidstestas hos fem industriföretag runt om i Sverige.

Sivpro (Shape Inspection by Vision in Production) har utvecklats under ledning av Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet. Konkret handlar det om att montera synkroniserade kameror i en ”mätbur” ovanför transportbandet, vilka samtidigt fotograferar produkten eller komponenten ur olika vinklar. Mjukvaran räknar på någon sekund fram efterfrågade och förspecificerade geometriska mått från kamerabilderna baserade på den CAD-modell som definierar den nominella formen av de uppmätta objekten.

– Dels finns det stora fördelar rent handhavandemässigt, genom att man plockar bort ett moment från nuvarande process där en operatör tar komponenten till ett mätlabb. Tidsfördröjningen skapar problem i produktionsprocessen, det som produceras medan man kontrollerar måste sättas i någon form av ”karantän” tills mätningen är klar, säger Mikael Sjödahl.

Därtill kommer att den nuvarande mätprocessen bygger på stickprover, där en eller två mätningar får representera hela tillverkningsserien.– Med Sivpro får man större mängd data som underlag för att bedöma behovet av underhåll, om man behöver byta verktyg eller ändra något annat i processen. Optisk mätning är dessutom mycket mer högupplöst med många fler mätpunkter tillgängliga, säger Mikael Sjödahl.

Sivpro skulle kunna styra processen

I förlängningen skulle Sivpro också kunna användas för att styra processen, genom att den kontinuerliga insamlingen av data ger möjlighet att upptäcka och följa trender.– Du kan exempelvis korrigera enskilda delar i verktyget för att produkten ska stämma bättre med ritningen, eller kompensera för förslitningar. Men det ligger i dagsläget längre från tillämpning, säger Mikael Sjödahl.

Nu har man inlett Sivpro 2, som går ut på att finputsa tekniken och anpassa den för industrin.

– Framförallt handlar det om att göra fixeringen och inbyggandet av kamerorna mer robust så att mätsystemet klarar industrimiljöer med vibrationer och damm. Dessutom behöver vi förfina vår triggerlösning så att kamerorna verkligen tar bilder exakt samtidigt och vid rätt tillfälle. Men det mesta är i princip på plats, säger Mikael Sjödahl.

Därefter inleds ett treårigt demonstratorprojekt på testsites hos fem svenska industripartners.

– Vi långtidstestar systemet i deras befintliga fabriker för att möjliggöra en kommersialisering, säger Mikael Sjödahl.

Det här är Sivpro

Handlar om att digitalisera formmätning i tillverkningsindustrin. Hela systemet, inklusive mjukvaran, är utvecklad vid Luleå tekniska universitet.Fem industripartners deltar med varsin testsite i Sivpro 2: Gestamp Hardtech (Luleå), Volvo Cars (Olofström), Volvo Trucks (preliminärt Umeå), Scania (preliminärt Ferruform i Luleå),) samt IAC (Göteborg).

Därtill deltar de två forskningsinstituten Rise-Acreo och Swerea-Kimab i projektet.

Projektet sträcker sig över tre år med en budget på drygt 10 miljoner kronor. Det finansieras av Vinnova via FFI-programmet.

Tommy Harnesk

Mer om: LTU Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt