Automatisering växande trend i träbranschen

2013-03-20 09:52  
Kerstin Johansen, föreståndare för Centrum för Industriell Träteknik.

Trä- och möbelindustrin ligger långt efter fordonsindustrin när det gäller robotar och automation. Men intresset ökar.

– Cnc-maskinerna startade en revo­lution i trä- och möbelbranschen på 1980-talet. Nu strävar vi mot nästa stora tek­nik­språng: robotar och automatisering, säger Robin Ljungar på branschföreningen Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Han ser ett ökat intresse från små och medelstora företag för att göra investeringar, samtidigt som stora leverantörer som ABB och Kuka har fått upp ögonen för branschen. Automation är en hjärtefråga för en industri som behöver stärka konkurrenskraften gentemot låglöneländer, locka ungdomar till yrket och öka förädlingsgraden.

– Visst låter det som en klyscha. Men vi har mycket skog i Sverige och om vi ökar förädlingsgraden finns det otroligt mycket mer pengar att tjäna jämfört med att sälja sågat timmer, säger Robin Ljungar.

Stolab, i artikeln intill, är ett företag som tidigt satsade på automation. Ett annat exempel är Itab i Nässjö som tillverkar butiksinredningar och tog sin första robot i bruk år 2004. Golvtillverkaren Kährs hoppade också tidigt på automationståget.

Men alla har inte kommit lika långt. Kerstin Johansen, föreståndare för Centrum för Industriell Träteknik, berättar att många små och medelstora företag har hög automationsgrad när det gäller att tillverka komponenter, men inte i slutmonteringen.

– De behöver öka sin automationsgrad för att öka konkurrenskraften och behålla produktionen i Sverige, säger hon.

En utmaning är råvaran. Trä är ett levande material, hårdheten varierar och ådringar och kvistar påverkar slutresultatet. En annan stötesten är att många möbler tillverkas i små serier. Det problemet lider inte Ikea och dess underleverantörer av.

– Ikeaföretagen är i en klass för sig, de har satsat väldigt mycket på robotisering och automation. Men många mindre företag har mycket kvar att göra, säger Robin Ljungar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt