Automation kan bli katalysator för utveckling

2015-04-07 15:21  

AUTOMATIONSNÄSTET. Nya möten och branschöverskridande samarbete mellan automationsindustrin och olika användarbranscher inom process och tillverkning behövs, anser Anders Aabakken, ordförande i Automation Regions innovationsgrupp. Så kan automationsindustrin behålla och utveckla sin centrala ställning som egen bransch och som katalysator för utveckling av andra och nya branscher.

Aabakken är en av tre experter som ger råd om hur man kan komma vidare genom att inspireras av olika mer eller mindre strukturerade innovationsprocesser.

  • Jennie Andersson Schaeffer, universitetsadjunkt, akademin för innovation, design och teknik, Mälardalens högskola.

Vad är innovation och hur kan det kopplas till auto­mation?

Begreppet är brett och inkluderar både ständiga förbättringar och radikala innovationer. Men olika typer av innovationer för med sig olika sätt att tänka och handla. Ett företag som är innovativt under en lång period hittar ofta sätt att få dessa olika typer att samexistera. En innovation i ett automationsföretag kan vara lokal eller helt ny för världen. En ny produkt eller produktionssätt, organisation, tjänster och hur man marknadsför och kommunicerar företaget.

Vad innebär innovation för företagets produktion och konkurrenskraft?

Att lära sig mer om förutsättningar för innovation, både när det gäller att skapa en företagskultur och metoder som stödjer innovation, bidrar till att ett företag kan undvika att stagnera och istället finna strategier för hur alla människor i och kring företaget kan bidra till att öka dess konkurrenskraft.

Vilka råd kan du ge till företag som vill börja jobba med innovation?

Se hela företaget som en resurs och inkludera flera i byggandet av en innovationsstrategi – inte bara FoU! Skapa en kultur som stödjer debatt, informell kommunikation, tid och stöd för nya idéer, öppenhet, trygghet och en lämplig grad av utmaning för människorna i din organisation. Motverka konflikter. Arbeta gärna med visuella metoder. Var inte rädd för att skissa stort, skapa råa prototyper av alla möjliga idéer och inspireras av hur designer arbetar.

 

  • Anders Aabakken, teknikchef globalt, ABB Facts.

Vad är innovation och hur kan det kopplas till auto­mation?

Innovation är en av de viktigaste drivkrafterna för automationsindustrins utveckling av nya produkter. Än viktigare är hur den svenska automationsindustrin i mötet med användarbranscher inom process och tillverkning har skapat nya lösningar och utvecklat även dessa branscher till att bli världsledande. I nästa steg kan vi redan se hur automationsindustrin exponeras för nya branscher och även konsumentmarknader. Helt nya produkter, tjänster och associerade affärs­modeller växer fram.

Vad innebär innovation för företagets produktion och konkurrenskraft?

I traditionell bemärkelse är det få företag som betraktas som innovationsdrivna. Men alla företag möts dagligen av stora tekniska, logistiska eller personalrelaterade utmaningar. Då är innovationsförmåga är en viktig tillgång. Traditionellt kopplar vi inte denna typ av kreativa processer till innovation, men jag tycker det är ett relevant synsätt och förmågan bidrar i allra högsta grad till företagets produktivitet och konkurrenskraft.

Vilka råd kan du ge till företag som vill börja jobba med innovation?

Låt inte FoU-verksamheten ha monopol på innovation, utan gör det till en angelägenhet för alla anställda. Få igång diskussioner och reflektioner på bredden i företaget. Inse att innovation är något relativt och inte absolut. Bedöm innovationer i förhållande till dig själv eller någon du kan identifiera dig med. Så kan man bygga självförtroende och förmåga, som kan utvecklas vidare till en ­kultur som kan ligga till grund för vidare utveckling.

 

  • Thomas Karlsson, vd, Munktell Science Park, Eskilstuna.

Vad är innovation och hur kan det kopplas till auto­mation?

För mig är innovation det nya och oväntade som etablerats och kanske kommersialiserats. Innovationerna kan vara allt från små och inkrementella som förbättrar vardagen, till stora och radikala som förändrar vardagen. Kopplingen till automation är främst nästa steg, det vill säga omhändertagandet av innovationerna – ett oerhört viktigt steg för att innovationerna ska utvecklas till effektiva, kvalitativa och framgångsrika produkter!

Vad innebär innovation för företagets produktion och konkurrenskraft?

Med våra globala utmaningar blir konkurrensen ännu mer hårdare i framtiden. Då räcker det inte att bara jobba med små förbättringar, även om de är ständigt pågående. Det gäller istället att vara steget före och skapa de oväntade lösningarna i form av nya organisationer, produktionsmetoder, processer, produkter och tjänster. Innovation helt enkelt! Företag med en stark vision i kombination med strategiskt innovationsarbete – för att närma sig visionen – är utan tvekan vinnarna.

Vilka råd kan du ge till företag som vill börja jobba med innovation?

En bra början är att identifiera nuläget i företaget. Därefter kan en plan utvecklas för hur företaget ska utveckla sin egen innovationsförmåga. Det finns många vägval, till exempel om man vill utveckla egna innovationsteam, metoder att känna av innovationsförmågan, idéhanteringssystem, med mera. Det kan ofta vara en bra idé att ta hjälp av leverantörer som oss och våra kollegor för att komma framåt i arbetet.

 

Få de senaste nyheterna inom automation direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev här!

 

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt