Armbandet ska styra arbetarnas händer

2018-02-02 13:59  
Onlinejätten Amazon utvecklar teknik som ska ta lagerarbetarnas effektivitet till en ny nivå. Foto: TT

Flitiga anställda är grundpelaren i ett framgångsrikt företag. Men hur långt får arbetsgivare gå i hetsjakten på ett allt högre ackord? Onlinejätten Amazon utvecklar teknik som ska ta effektiviteten till en ny nivå.

Vad skulle du tycka om din arbetsgivare gav dig ett armband som övervakade allt du gjorde? Hur lång rast du tar, hur du rör dig i lokalerna eller när du går på toa – och som dessutom styr dina händer om armbandet bedömer att du är på väg att göra fel.

Det kan låta som ett dystopiskt och fascistiskt 1984-samhälle, men kan mycket väl bli verklighet för Amazons lagerarbetare.

E-handelsgiganten har sökt och tilldelats två patent för just en typ av övervakningsarmband, det rapporterar sajten GeekWire.

I ansökan – och i teorin – ska armbanden via radio och ultraljudspulser kunna följa arbetares händer i relation till olika inventarier, och ge haptisk feedback för att styra händer mot rätt lådor.

I patentet skriver Amazon att tanken med armbanden är att effektivisera tidskrävande uppgifter, såsom att reagera på ordrar och packa dem. Med hjälp av armbanden skulle detta kunna gå snabbare.

Läs mer: 7 spännande nyheter från Amazons molnkonferens

Teknologin må göra arbetet snabbare, men hur är det med integriteten för arbetarna? New York Times har tidigare rapporterat om Amazons hårda arbetspolicy, och hur de som inte fyller sin kvot får foten direkt. Tidningen har pratat med både före detta anställda och personer som fortfarande står vid lagerhyllorna – och många är kritiska.

– De vill förvandla människor till maskiner. Robotteknologin är inte klar än, så i väntan på det ville de ha mänskliga robotar, säger tidigare lagerarbetaren Max Crawfoord till tidningen.

Dock ska det nämnas att bara för att Amazon har fått patent för sina armband, innebär det inte att dessa kommer att utvecklas till verkliga produkter. Men bara tanken på att arbetsgivare ska kunna logga allt som en anställd företar sig är… kuslig.

Felix Björklund

Mer om: Amazon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt