Android för soldater i fält

2011-09-20 23:00  
Andoid för strid.

Det är inte bara appar som tar sig från mobilvärlden och in på verkstadsgolvet. Industrin börjar också få upp ögonen för Googles mobiloperativsystem Android.

<p>- Det är otroligt spännande. Hittills har bilindustrin kommit längst. Flera tillverkare bygger sina nya infotainmentsystem på Android, säger Robert Niemi, expert på Android på programvaruföretagt Enea.</p> <p>Android används i dag i mobiltelefoner och surfplattor, men enligt Robert Niemi sprider sig nu användningen till andra branscher.</p> <p>- I alla sammanhang där du har en människa-maskin interaktion är det ett bra alternativ. Däremot kan det inte ersätta operativsystem i realtid för exempelvis styrsystem.</p> <p>En fördel med Android är att det går lätt att anpassa vad som ska visas på skärmen efter vad som behövs för stunden.</p> <p>- Det gör systemet mer lättanvänt till exempel för en operatör som inte behöver få upp en massa onödig information, säger Robert Niemi.</p> <p>Ett av de företag som börjat använda Android i sin utveckling är försvarskoncernen Saab. </p> <p>I ett aktuellt projekt används Android i ett nytt kommunikationssystem för soldater i fält.</p> <p>- Vi valde mellan flera operativsystem men valet föll på Android av flera skäl. Det är enkelt vilket minskar utvecklingstiden. Det har dessutom öppen källkod, bra dokumentation och hög kvalitet, säger Johan Johansson, mjukvaruutvecklare på Saab Security & Defence Solutions i Järfälla.</p> <p>Det nya systemet består av en väst med olika inbyggda moduler för kommunikation och kartor. </p> <p>I mitten av september ska det demonstreras för första gången på en försvarsmässa i London.</p> <p>Enligt Robert Niemi pågår det utveckling med Android på många svenska företag:</p> <p>- Det labbas mycket, även om det än så länge sker lite i det fördolda.</p>

Marie Alpman

Mer om: Appar Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt