Allt attraktivare att producera i Sverige

2013-03-05 07:15  
Fredrik Sidahl, vd Fordonskomponentgruppen FKG.

KRÖNIKA. För en tid sedan fick jag ett samtal från en svensk leverantör med tillverkning i Sverige. De hade just tagit hem ett kontrakt i konkurrens med ett lågkostnadsland. Vad har hänt med dyra Sverige?

Det var inte länge sedan storföretagen krävde av leverantörer att även ha produktion i ett land med låga löner. Det spelade ingen roll var, bara det var billigt. I dag visar våra studier på att produktionen i ett lågkostnadsland minskar och verkar ha stabiliserats kring 10 procent.

Trenden visar att Sverige är attraktivt som produktionsland. Vi blir allt duktigare på automation och processer, så det manuella arbetet minskar. Under 2008 gick vår industri igenom ett stålbad och 10 000 jobb försvann. Våra mätningar visar att fordonsbranschen haft en stabil tillväxt sedan 2009 med mycket små personalförändringar.

Högautomatiserat och lean production-upplägg är snart var fabriks standard. Bolagen tittar också på logistiken. Alla små korta transporter innanför fabrikens väggar görs automatiska.

Vi har exempel på materialhanteringssystem, som har sitt ursprung i tekoindustrin, där det automatiska konvojsystemet plockar bort fler felkällor och därmed ökar produktiviteten ytterligare. Leverantörer i fordonsindustrin tar efter och i dag har FKG flera medlemmar med automatiska konvojer som servar material i en automatiserad process som producerar komponenter till priser man annars bara hittar i ett lågkostnadsland.

Med hög automation blir arbetsinsatsen låg, vilket leder till att transporter, kvalitet och närhet avgör tillverkningsstället. Jag är övertygad om att när det blir drag i konjunkturen igen, så står vår bransch väl trimmad och fler vinner tillbaks tillverkningen till Sverige, vilket ger fler jobb som paradoxalt skapades av mindre jobb i början.

Hotet mot detta är bristen på tillverkningsindustrins nya kompetens. Industrins strukturförändring kräver industri­arbetare för vilka knapp­tryckningar är viktigare än muskelarbete, det vill säga operatörer som övervakar en tillverkningsprocess. Vår bransch har brist på den nya generationens industriarbetare; individer som förstår, kan tolka och ta egna beslut utifrån tekniska manualer, ofta skrivna på engelska.

Jag vill påstå att svensk leverantörsindustri är världsledande inom automation med god hjälp av svenska företag inom industriautomation och materialhantering.

Nu behöver vår industri tillgång till nya generationens industriarbetare och ett aktivt näringspolitiskt engagemang som skapar möjligheter under tiden vi har en konjunktursvacka. Återbetalningen blir en urstark industri som levererar exportintäkter.

Fredrik Sidahl

Vd Fordonskomponentgruppen FKG

Medlem i tankesmedjan Automa Think

News Pilot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt