Alfa Laval utvecklar för en kvarts miljard

2016-12-07 11:01  
Separatorerna ska utvecklas på tre områden: hygien, energi-effek-tivitet samt kapacitet. Foto: Alfa Laval

En kvarts miljard kronor. 25 nya ingenjörer med spetskompetens. Och utbyggnad av laboratoriet. Alfa Laval storsatsar.

Alfa Laval har ny koncernchef – och en ny strategi. Enligt den framgår tydligt att bolaget ska vara marknadsledande på vissa områden. Så nu följer en satsning på produktutveckling i Sverige.

– Vi väljer ut produkter där vi kan ta ett globalt produktledarskap och fortsätta leda utvecklingen, säger Torbjörn Westberg, chef för Alfa Lavals produktcenter i Tumba.

Det handlar om separatorer: service till gamla separatorer, och framför allt att ta fram nya för ett antal olika marknader, som sjöfart, livsmedel och läkemedel.

Satsningen görs i Tumba söder om Stockholm, där utvecklingscentret ligger och en helt ny, toppmodern byggnad för avancerad provningsverksamhet kommer att byggas, samt i Eskilstuna där separatorerna kommer att tillverkas.

25 ingenjörer med spetskompetens inom olika områden kommer att anställas. Det behövs kompetens inom mekanisk konstruktion, mekatronik och inbyggd elektronik. Det behövs också inköpare, projektledare, produktionstekniker och utvecklingsprovare.

Torbjörn Westberg pekar på tre förbättringsområden för separatorerna:

Det första handlar om att de ska konstrueras för att minimera kontakt med omgivningen för att bättre svara mot höjda hygien- krav inom livsmedels- och läkemedelsbranschen.

En andra del handlar om att separatorerna ska bli mer energieffektiva.

– Vi vill fortsätta att vara världsledande på det området, säger Torbjörn Westberg.

Och allra viktigast: Med nya tekniker ska kapaciteten på separatorerna förbättras.

– Vi vill ta rejäla kliv när det gäller prestanda, säger Westberg.

Fredrik Karlsson

Mer om: Alfa Laval

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt