Aggressiv plan bakom LKAB:s nya borrfabrik

2012-11-12 07:00  
Wassaras borrsträngar kan bli upp till 56 meter långa. Wassaras nya fabrik i Huddinge har två ABB-robotar, som ska öka produktiviteten med 40 procent. Foto: Lambis Stratoudakis/Wassara

När LKAB gräver sig nedåt krävs långa spränghål. Nu ökar farten. Med flexibla robotar och en ny fabrik.

Till skillnad från många av sina konkurrenter verkar LKAB i underjordsgruvor. Sedan ett par decennier tillbaka använder sig företaget av en vattendriven borrteknik, utvecklad av dotterbolaget Wassara.

Tekniken har hjälpt företaget att klara en ökande konkurrens på den globala marknaden. Men det räcker inte.

Därför lanserar nu LKAB en aggres­siv tillväxtplan, som Peter Schmid, Wassaras vd, uttryckte det i ett tal under invigningen av nya produktionslokaler i Huddinge.

Här ska Wassara tillverka borrhammarna av stål, som moderbolaget sedan använder sig av för att ta sig nedåt i underjorden.

I de nya lokalerna har också nya maskiner installerats, inklusive två robotar.

– Den här produktionen har inte varit automatiserad tidigare. Men robotarna ger oss nu en större flexibilitet. Vi kan producera mindre serier, oftare, säger Jarmo Nordman, verkstadschef på Wassara.

Med robotarnas hjälp ska produktionen av borrarna öka med 40 procent.

Båda robotarna är av modellen 6400 och tillverkade av ABB. Men det finns skillnader. Den ena roboten kan med hjälp av två fleroperationsmaskiner fräsa och svarva olika detaljer till borren, till exempel slagkolvar och ventilhus.

– Tillverkningsprocessen kortas betydligt och roboten ger också fler produktionstimmar per dygn. I princip kan vi köra 24 timmar om dygnet. Även om det såklart inte kan vara obevakat, säger Jarmo Nordman.

Den andra roboten hanterar större maskinrör som den första roboten inte orkar lyfta.

Wassara flyttade in i sina nya lokaler i juni. Den totala fabriksytan ligger på cirka 3 600 kvadratmeter och är därmed betydligt större än de gamla lokalerna på cirka 650 kvadratmeter. Investeringen, som inkluderar de nya maskinerna, hamnar på cirka 20 miljoner kronor. Det är en bra investering, betonar Jarmo Nordman.

– Lokalerna ska bli LKAB:s centrum för distribution över hela världen. Därför utökar vi också personalstyrkan. I de gamla lokalerna var vi åtta personer. Nu ska 14 personer jobba bara här, säger han.

Wassara

Är ett dotterbolag till LKAB.

2011 omsatte företaget 86 miljoner kronor och hade 33 anställda.

Tillverkar vattendrivna borrhammare åt LKAB.

Invigde nyligen en ny fabrik i Huddinge, söder om Stockholm.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL