3d tvingar ingenjörer att tänka i nya banor

2014-05-31 07:00  

Kraftfulla datorer och 3d-skrivare förändrar produktutvecklarens jobb i grunden. Det räcker att tala om vad produkten ska klara. Datorn sköter resten, enligt cad­jätten Autodesk som storsatsar på 3d-tillverkning.

Hållbar, men samtidigt lätt och billig att tillverka. Många krav ställs på nya produkter. Men konstruktörer och produktutvecklare tänker i gamla banor.

– De måste lära om. Framtidens konstruktioner får helt nya former när datorn sköter designen med hjälp av artificiell intelligens och de skrivs ut i 3d. Ingenjörens jobb blir att speca kraven. Sedan räknar datorn ut den optimala lösningen, säger Jordan Brandt, framtidsspanare på Autodesk, mest känt för cad-programmet Autocad.

Företaget, med bas i Kalifornien, tror stenhårt på 3d-tillverkning. För två veckor sedan visade Autodesk upp en egen 3d-skrivare. Den ska börja säljas senare i år tillsammans med egenutvecklade material för utskrifterna. Samtidigt släpptes en öppen plattform med gratisprogram för 3d-skrivare som fått namnet Spark.

Syftet är att det ska bli både enklare och billigare att designa nya produkter i 3d. Satsningen har fått stor uppmärksamhet och jämförs med hur Google byggt upp gratisplattformen Android för mobiltelefoner.

– Vi vill snabba på utvecklingen så fler vill använda våra program. Då måste hårdvara, mjukvara och material gå hand i hand, säger Jordan Brandt.

Han visar en film där en tredimensionell, närmast organisk struktur växer fram i 3d.

– En människa hade aldrig konstruerat på det här sättet, men datorn har inga förutfattade meningar om hur saker och ting ska se ut, säger Jordan Brandt.

För att testa gränserna för tekniken öppnade Autodesk i höstas en verkstad i centrala San Francisco. Här finns allt från hammare och såg till marknadens mest avancerade verkstadsmaskiner. Självklart finns också ett våningsplan med 3d-skrivare.

Konstnärer, ingenjörer och andra med en kreativ idé kan ansöka om stipendium. Blir de antagna får de fri tillgång till verkstaden och hjälp att genomföra sitt projekt.

– Det är en viktig del av vår utveckling. Du lär dig massor av att faktiskt göra saker, säger Jordan Brandt.

Samtidigt som media överskattar hur snabbt 3d-skrivarna kommer att slå igenom i hemmen så underskattas tekniken i industrin, anser han. För alla tillverkande företag är det en fråga om när – inte om – 3d-tekniken i grunden påverkar arbetssättet. Det går plötsligt att tillverka saker som tidigare inte varit möjliga.

– Ta verktyg för formsprutning. Med en 3d-skrivare kan du bygga in kylkanaler som gör formsprutningen mer effektiv, säger Jordan Brandt.

Tekniken öppnar också för helt nya och komplexa kombinationer av material. En produkt som skrivs ut i en och samma skrivare kan innehålla elektriska ledare och material som ger olika funktioner. En balk kan i ena ändan bestå av en metall som utvidgas när den blir varm, i den andra av en metall som krymper vid värme.

Det ställer nya krav på programvaran. Jordan Brandt talar om ”voxlar” i stället för pixlar där varje voxel är en liten kub med specifika egenskaper. Då ökar också mängden data dramatiskt.

– I framtiden, när vi har väldigt komplexa konstruktioner, kan det handla om peta- eller till och med exabyte för en produkt stor som en hand.

Samtidigt minskar behovet av slutmontering eftersom många av de små komponenter som i dag måste skruvas dit för hand försvinner.

– Om du tar en mobiltelefon så är det i slutmonteringen som det behövs flest människor. Med 3d-tekniken kan vi automatisera även detta sista led i tillverkningskedjan.

Syftet med 3d-satsningen är så klart att Autodesk vill hitta nya kunder för sina programvaror. Den strävan sträcker sig ända in i nanovärlden.

Företaget har bildat en grupp inom forskningen som utvecklar nya programvaror för att designa allt från nanorobotar som attackerar cancer till genmodifierade mikroorganismer, ett område som brukar kallas syntetisk biologi.

Ett första resultat är en betaversion av ett program som Autodesk kallar ”Cyborg”. Ett annat projekt går ut på att skriva ut i 4d, där den fjärde dimensionen handlar om att objektet har förmåga att förändra sin form över tiden.

Vänder sig också till konsumenter

I 30 år har Autodesk försett ingenjörer, arkitekter och produktutvecklare med programvaror för konstruktion och design. Mest känt är kanske företaget för programmet Autocad som kommit ut i sin 29:e upplaga.

Sedan några år tillbaka vänder sig Autodesk också till konsumenter. Företaget har lanserat en lång rad appar – de flesta gratis – för saker som att bygga sina egna 3d-modeller eller styla om hemmet.

Konsumentsatsningen har gjort att Autodesk gått från 30 miljoner professionella användare till 180 miljoner.

Huvudkontor: San Rafael, USA.

Anställda: 7 400.

Årsomsättning: Cirka 15 miljarder kronor.

Marie Alpman

Mer om: 3D-skrivare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt