Premium

Här testar Ny Teknik nya Hololens 2

Ny Tekniks utsände på plats i Microsofts monter i Barcelona. Foto: Kalle Wiklund
Ny Tekniks utsände på plats i Microsofts monter i Barcelona. Foto: Kalle Wiklund

Bekvämare och smartare – men inte nödvändigtvis mer användbar. Ny Teknik har testkört Microsofts nya augmented reality-visir Hololens 2.

Publicerad

En av de absolut mest välbesökta montrarna på Mobile World Congress i Barcelona är Microsofts där den nya modellen av Hololens visas upp. Kön till att få testa augmented reality-visiret är lång, för att inte säga evighetslång sett till det höga tempot som råder på resten av mobilmässan.

Efter drygt en timmes väntetid kan Ny Tekniks utsände till slut spänna på sig ett par Hololens 2. I montern demonstreras tekniken ett par specifika scenarier som ska ge en bild av hur Hololens 2 kan användas i verkligheten.

Demon som Ny Teknik valde handlar om en industriell tillämpning, och är utvecklad i samarbete med mjukvaruleverantören PTC i plattformen Vuforia. Under testet används Hololens 2 för att åtgärda ett driftstopp i en luftningsanordning som används för hantering av avloppsvatten.

Ser iot-data i realtid

Med augmented reality-visiret väl på huvudet fick Ny Teknik stiga in i ett litet rum som var helt tomt så när som på luftningsanordningen. När väl demonstrationen startade dök plötsligt en virtuell 3d-cadmodell av maskinen upp framför våra ögon.

3d-modellen projicerades ovan på den fysiska maskinen, och genom att använda olika gester kan vi lyfta huven på den virtuella modellen och får sedan instruktioner via dialogrutor på Hololens 2-skärmen för hur vi ska kunna byta ut den fysiska, trasiga komponent som orsakar driftstoppet.

Via uppkopplade iot-sensorer i maskinen får vi också se information om exempelvis bärtryck och luft- och oljetemperatur i realtid på skärmen.

Ny Teknik får prova Hololens 2 i några minuter, sedan är demonstrationen över. Detta ska alltså inte ses som ett fullödigt test av produkten. Men utifrån den korta testkörningen kan vi ändå dra några slutsatser:

Nya Hololens mer bekväm att bära

Hololens 2 är mer bekväm att använda den första generationen, som kändes mycket klumpigare att bära. Räknat i gram är viktskillnaden mellan den första Hololens och uppföljaren inte särskilt stor. Men det är uppenbart att Microsoft har lyckats skapa en ny produkt som ändå känns betydligt smidigare.

Det är ett viktigt steg framåt. För vem vill använda en produkt som kan skava och kännas obekväm efter bara några minuter?

Tanken är inte att produkten ska användas under längre stunder, visiret har bara en batteritid på två timmar. Men för att lösa snabba arbetsuppgifter eller göra kvicka avläsningar av iot-data har Hololens 2 potential att bli ett mer intuitivt och smartare alternativ till andra uppkopplade prylar som en surfplatta, exempelvis.

Men det ställer också högra krav på Microsoft och mjukvaruleverantörer som PTC.

Hololens 2 använder bland annat pekgester för att interaktion med virtuella menyer, knappar och 3d-objekten som syns på skärmen. Men det är inte alltid som detta funkar felfritt, och ibland får vi trycka med fingret ett gäng gånger i luften innan det virtuella knapptrycket registreras.

Augmented realitys genombrott?

Hololens 2 har fått ett bredare synfält än den första modellen, samtidigt som pixeldensiteten förblivit den samma. Det gör att själva bildupplevelsen har kunnat göras mycket bättre.

Med det sagt är det svårt för Hololens 2 att hålla objekten skarpa ur lite krångliga betraktningsvinklar. Om det beror på hårdvarubegränsningar eller mjukvaran i demon som vi testade ska vi låta vara osagt.

Har nya Hololens 2 det som behövs för att Microsoft ska kunna få till ett genombrott på augmented reality? Det får tiden utvisa. Men utrullningen av tekniken har hittills gått trögt. Analysfirman Statistika uppskattar att bara 800 000 ar-enheter såldes under förra året globalt sett.