Industri

– Skulle vara tråkigt med Pfizer-uppköp

Sofia Johannesson
Sofia Johannesson

I går kom nyheten att Pfizer lagt ett bud på Astra Zeneca.<br/> - Jag vill inte spekulera i en eventuell affär, säger Sofia Johannesson, ordförande för Akademikerföreningen på Astra Zeneca i Södertälje.

Publicerad

Det är andra gången i år som Pfizer uppvaktar Astra Zenecas ägare. Första gången var i januari men då fick de kalla handen. Hur det går den här gången återstår att se.

- Men jag personligen tycker att det skulle vara tråkigt med ett uppköp nu. Vi har nyss gått igenom en turbulent tid och kommit ut på andra sidan.

Det var i februari 2012 som chockbeskedet kom - Astra Zeneca skulle stänga ner all sin forskning i Södertälje. Då berördes 1 200 forskare och en rad stödfunktioner.

Känner ni er trygga i det Astra Zeneca som finns i dag?

- Ja, efter allt vi har gått igenom känns det riktigt bra. Södertälje är världens största tablettfabrik och Mölndal har ganska nyligen blivit utsedd till en av företagets tre strategiska forskningssajter.

Akademikerföreningen i Södertälje har cirka 480 medlemmar, flertalet anslutna till Sveriges Ingenjörer. I Mölndal är antalet medlemmar cirka 900 - flertalet anslutna till Naturvetarna och Sveriges Ingenjörer.

Astra Zeneca i Sverige

  • Antal anställda: ca 5 900 personer.
  • Orter: Södertälje, där en stor del av företagets produktion sker, och Mölndal där man bland annat bedriver forskning kring hjärta/kärl, metabolism, andningsvägar, inflammation och autoimmunitet.

Källa: Astra Zeneca