Innovation

Mona Lisa har fått liv – med hjälp av ai

Nya sidor av Mona Lisa. Foto: Samsung
Nya sidor av Mona Lisa. Foto: Samsung

Nästan exakt 500 år efter att Leonardo da Vinci dog har Mona Lisa börjat röra på sig. Hon talar, vrider på huvudet och tänker efter – allt med hjälp av maskininlärning.

Publicerad

Bakom framsteget står en grupp forskare vid Samsungs ai-labb i Moskva, och det lätt obehagliga resultatet lär väcka liv i deepfake-debatten.

Denna nya gif-vänliga Mona Lisa är skapad med en maskininlärningsmetod som kallas general adversarial network, oftare förkortat gan. Ett gan-nätverk består av två underliggande nätverk. Ett av dem har via en uppsättning data lärt sig att identifiera något, exempelvis vad som kännetecknar en människas ansiktsuttryck. Det andra nätverket får då i uppgift att generera mänskliga ansiktsuttryck så övertygande att det första nätverket tror att bilderna kommer från den ursprungliga uppsättningen data. Gan-nätverk har tack vare sin effektivitet exploderat i popularitet de senaste åren.

Hur lätt eller svårt det är för det manipulativa nätverket att lura det andra kan justeras. I fallet med Mona Lisa kan en människa enkelt avgöra att det är fejk.

Men Samsung-forskarnas resultat är likafullt uppseendeväckande. För att göra den här typen videor krävs normalt en stor mängd data, men i fallet med Mona Lisa finns som bekant bara en bild att utgå från.