Digitalisering

Deepminds AI knäcker 50 år gammalt matterekord

Foto: Deepmind
Foto: Deepmind

Artificiell intelligens – liksom all programvara – bygger på algoritmer. Nu har brittiska Deepminds ai använts för att utveckla mer effektiva algoritmer. På kuppen har Alphatensor, som Deepmind kallar systemet, slagit ett över 50 år gammalt rekord.

Publicerad

Matrismultiplikation är en typ av algebra som används för bild- och taligenkänning, bildbearbetning, kompression, 3d-grafik och neurala nätverk. Dess användning är alltså utbredd i vår digitaliserade värld, men den mest effektiva algoritmen för matrismultiplikation upptäcktes av den tyske matematikern Volker Strassen 1969.

Nu har Deepminds ai-system hittat en metod som kräver färre steg för att göra en matrisuträkning. Resultaten har publicerats i tidskriften Nature

– Om detta kan användas i praktiken vore det väldigt spännande. En prestandaboost skulle kunna förbättra många applikationer, säger Virginia Vassilevska Williams, datorforskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, till Nature.

Alphatensor är en vidareutveckling av Alphago, det ai-system som kan spela brädspelet Go bättre än någon människa. Deepmind arrangerade till och med matrismultiplikation som ett brädspel Alphatensor fick ”spela” för att bli bättre på att jaga rätt på effektiva algoritmer.

”Det här spelet är otroligt svårt”, skriver Deepmind i en bloggpost. ”Antalet möjliga algoritmer att överväga är mycket större än antalet atomer i universum, till och med när det gäller små matrismultiplikationer. Jämfört med Go, som ai brottades med i årtionden, är varje steg i det här spelet 30 storleksordningar större”.

Skapar intelligenta robotar

Deepminds största framsteg är än så länge Alphafold, där artificiell intelligens kan förutspå hur proteiner veckar sig och vilken struktur de antar. På kort tid har Alphafold använts av över en halv miljon forskare i nästan 200 länder. Företagets vd Demis Hassabis har dessutom sagt att ett mer långsiktigt mål är att kunna simulera en hel cell.

Utöver Alphatensor och Alphafold jobbar företaget med att skapa mer intelligenta robotar, språkmodeller för säkra och trygga konversationer och bättre riktmärken för att bedöma ett ai-systems uppfattningsförmåga.