Populärteknik

Här är allt vi vet om Area 51

I den nu släppta rapporten om Area 51 finns detaljer om hur övervakningsplanet U-2 spionflög över Sovjetunionen. Foto: Science Photo Library/ TT
I den nu släppta rapporten om Area 51 finns detaljer om hur övervakningsplanet U-2 spionflög över Sovjetunionen. Foto: Science Photo Library/ TT

Den befarade stormningen av Area 51 uteblev – men platsen och dess historia fortsätter att fascinera. Här samlar Ny Teknik allt som är känt om den topphemliga flygbasen.

Publicerad

Cirka 20 mil norr om Las Vegas ligger den uttorkade sjön Groom Dry Lake. Platsen är avlägsen, svåråtkomlig och hade förmodligen förblivit okänd om det inte var för en kedja av händelser som tog fart redan under andra världskriget. Där, mitt ingenstans i Mojaveöknen, kom nämligen den topphemliga amerikanska flygbas som i folkmun har fått namnet Area 51 att hamna.

Få moderna platser vi vet så lite om har fått lika stora uppmärksamhet som Area 51. Och på sista tiden verkar stora delar av planeten ha fått Area 51-feber – igen.

Orsaken till detta är ett Facebook-evenemang som skapades den 27 juni av Kalifornienbon Matty Roberts.

"Storm 51, They Can´t Stop All of Us" är namnet på evenemanget, vilket också sammanfattar syftet: Samla ett stort antal människor, och sedan storma Area 51. På så sätt ska vi äntligen få reda på vad som döljer sig bakom de låsta grindarna.

2 miljoner anmälda till falskt Area 51-event

Planen som presenteras i Facebook-evenemanget är inget nytt . Liknade förslag har cirkulerat under åren. Men ingen har tidigare lyckats få ett lika enorm internationellt genomslag som Matty Roberts. I dagsläget har 2 miljoner Facebook-användare i hela världen klickat på Kommer, medan 1,2 miljoner står som Intresserade.

– Det var typ ett skämt. Första dagarna var det bara 40 personer som anslöt. Sedan smällde det bara till, helt från ingenstans. Det är rätt galet, säger Matty Roberts till nyhetsprogrammet 8 News Now, uppenbart förvånad.

Även om Facebook-evenemanget är ett skämt går det att konstatera att intresset för Area 51 är stort. Men vad är egentligen känt om den topphemliga flygbasen? Mycket lite – men för drygt sex år sedan skedde ett genombrott.

Det var nämligen först då, nästan femtio år efter att basen tagits i bruk, som den amerikanska staten för första gången bekräftade att anläggningen ens existerar. Detta skedde i och med publiceringen av tidigare topphemliga CIA-dokument, vars sekretess hävdes i början av 2010-talet.

Här är några av de viktigaste punkterna i CIA-dokumenten:

# Area 51 är fortfarande en aktiv flygbas, administrerad av Edwards Air Force Base i södra Florida.

# Det enda användningsområde som hittills är bekräftat är tester av nya flygplan.

# Flygplan som Lockheed U-2 Dragon Lady och Lockheed F117 Nighthawk är testade vid basen.

Allt började egentligen sommaren 1955. Sedan tidigt 1950-tal hade det amerikanska flygvapnet utfört signalspaning med flyg på låg höjd över delar av dåvarande Sovjetunionen. Uppdragen var topphemliga, och risken att bli nerskjutna, vilket skulle kunna ha utlöst en diplomatisk storkris, var överhängande . 1954 godkände därför USA:s president Dwight D. "Ike" Eisenhower utvecklingen av ett nytt plan kapabelt att genomföra flygspaning på hög höjd. Projektet fick namnet Aquatone.

Tester av superhemligt plan skapade ufo-rapporter?

Utvecklingsarbetet behövda kunna göras i största hemlighet, vilket krävde en avlägsen plats som kunde hållas otillgänglig för spioner och civilpersoner. Area 51 blev lösningen. Platsen som valdes ut vid Groom Dry Lake var redan välkänd av den amerikanska militären. Området hade nämligen använts som skjutfält av USA:s flygvapen under andra världskriget .

Testerna av det nya spionflygplanet Lockheed U-2 Dragon Lady inleddes i juli 1955. Den första flygningen genomfördes 4 augusti samma sommar, med testpiloten Tony Levier vid spakarna. Vid samma tidpunkt började det dyka upp rapporter om oidentifierade flygande föremål - på engelska Unidentified flying object eller UFO - som hade siktats i luftrummet nära Area 51.

En av styrkorna med U-2-planet var att det kunde flyga på minst 60 000 fots höjd, drygt 18 000 meter, dit sovjetiska jaktplan inte kunde ta sig för att bekämpa det. Vid denna tidpunkt flög andra militära plan på en höjd omkring 40 000 fot, medan trafikflyg befann sig på höjder mellan 10 000 och 20 000 fot.

Om en pilot i trafikflygplan fick syn på U-2, kan det mest ha sett ut som en snabbrörlig fläck högt där uppe. Att piloterna rapporterade vidare sina observationer till sin flygledning, som inte heller kunde förklara vad det var, ledde till att antalet ufo-rapporter ökade. Det amerikanska flygvapnet var självklart medvetet om att ufo-rapporterna var kopplade till U-2-testerna.

Men eftersom testerna var topphemliga, blev den officiella förklaringen istället att observationerna handlade om naturliga fenomen eller utrusning som användes för väderforskning på mycket hög höjd, rapporterar Business Insider.

Detta ledde i sin tur till att spekulationerna om att den amerikanska regeringen höll på med topphemliga experiment av utomjordisk teknik fick vind i seglen.

Tidigare anställd trädde fram i tv

Tankarna och idéerna om vad som försiggick ute vid Area 51 hade redan fastnat i det kollektiva mänskliga medvetandet, och förblev där. Men 1989 fick konspirationsteorierna om Area 51 ett uppsving. Detta efter att en man vid namn Robert "Bob" Lazar trädde fram i amerikansk media. I en intervju med en tv-station i Las Vegas hävdade fysikern Lazar att han hade arbetat med att undersöka utomjordisk teknik, och försökt anpassa den för mänsklig användning. Arbetet ska ha utförts, enligt Lazar, på basen S-4 i närheten av Area 51. Lazar påstod även att han hade sett fotografier från en obduktion av en utomjordisk livsform som kraschlandat på jorden.

Robert Lazar har sedan dess utpekats som en bluffmakare, bland annat för att han aldrig har kunnat lägga fram några bevis för sina påståenden. Men hans påståenden om Area 51 är i allra högsta grad levande än i dag, i form av diverse konspirationsteorier om vad som egentligen sker på basen.

Det dröjde ända till 2013 innan den amerikanska staten bekräftade officiellt att den flygbas som kallas Area 51 faktiskt existerar. Detta skedde 25 juli samma år i och med att sekretessen hävdes från tidigare topphemliga CIA-dokument, vilket nämns tidigare i denna text. Känt numera också är att anställda vid anläggningen tar sig med omärkta flygplan från en icke-civil terminal på McCarran International Airport i Las Vegas.

Namnet "Area 51" fortsätter att förbrylla

En sak som fortfarande är okänd är varför flygbasen kallas för Area 51. En möjlig förklaring kan vara att anläggningen ligger nära provsprängningsområden för kärnvapen i Nevadaöknen. Zonerna i provsprängningsområdet benämndes Area 1, Area 2, Area 3 … och så vidare.

Att Area 51:s existens numera är bekräftad av den amerikanska staten har inte satt stopp för spekulationerna eller det stora intresset som finns kring flygbasen. 2017 lyckades ”ufo-jägarna” Tim och Tracey Doyle ta detaljrika bilder av anläggningen genom att sig upp på det närliggande berget Tikaboo Peak.

Även om Facebook-evenemanget som startade sommarens Area 51-feber var falskt, verkar det som att ett stort antal personer faktiskt planerar att ta sig till området i mitten av september. I alla fall om man ska tro Connie West, som äger hotellet Little A’Le’Inn, med ufo-tema. I en intervju med Fox News berättar hon att hotellet redan nu är fullbokat kring 20 september.

-Jag är lite rädd, men redo. Vi ska göra vårt bästa. Men jag tycker inte att de borde göra det här, och bryta mot lagen, säger Connie West till Fox News.

Flygvapnet: Redo att slå tillbaka vid intrång

Det ska också sägas att det amerikanska flygvapnet har påpekat att de kommer att försvara sig vid ett eventuellt intrångsförsök.

”Det är en aktiv träningsanläggning för det amerikanska flygvapnet och vi avråder alla från att försöka ta sig in på områden där vi tränar väpnade amerikanska trupper. Flygvapnet är alltid redo att skydda USA och dess intressen", säger flygvapnets talesperson Laura McAndrews till Washington Post, rapporterar TT.

Oddsen att vi någonsin ska få reda på exakt vad som pågår på ”Area 51” är höga, men det lär heller inte leva upp till konspirationsteorierna som har frodats genom åren.