Populärteknik

Nu har Swedbank stöd för Apple Pay

Foto: Gorm Kallestad
Foto: Gorm Kallestad
Lotta Loven är head of digital banking på Swedbank. Foto: Swedbank
Lotta Loven är head of digital banking på Swedbank. Foto: Swedbank

Storbanken har till slut hoppat på Apples betalsystem. Nu kan Swedbanks kunder börja använda Apple Pay.

Publicerad

Trots att det gått två år sedan Apple Pay lanserades i Sverige saknar många banker fortfarande stöd för betalsystemet. Men under onsdagen har storbanken Swedbank till sist hoppat på tåget.

Tjänsten verkar ha aktiverats tidigt under onsdagsmorgonen, och Ny Teknik kunde tidigt testa tjänsten och bekräfta att den fungerande. Vid 11-tiden på förmiddagen gick Swedbank själva ut med nyheten att Apple Pay nu är lanserat för alla kunder.

– Det är en naturlig reaktion på hur marknaden har utvecklats. Det kommer nya sätta att betala och sköta sin ekonomi, och vi följer efter om vi bedömer att det finns ett värde för kunderna, säger Lotta Loven som är head of digital banking på Swedbank till Ny Teknik.

Ni har haft stöd för Samsung Pay och Google Pay sedan tidigare, trots att Sverige har en väldigt stor andel Iphone-användare. Hur kommer det sig att Apple Pay har dröjt?

– Det var enklast att börja där, och se vilka barnsjukdomar som fanns. Vi har experimenterat med mobila kortbetalningar under en längre tid och successivt blivit mer mogna. Det finns fortfarande saker att förbättra, men nu känner vi oss redo att ge oss på den här lite större kanalen.

Hon tillägger att även om Sverige är ett starkt Iphone-land är Android den dominerande plattformen i övriga länder där Swedbank har bankverksamhet.

Sedan tidigare har bland annat Nordea, Danske Bank och Klarna stöd för Apple Pay i Sverige.