Säkerhet

Så gick det till när en Apple-medarbetare läckte hemlig Iphone-kod

En Apple-medarbetare läckte källkod till sina vänner. Foto: IBL
En Apple-medarbetare läckte källkod till sina vänner. Foto: IBL

Iphone-läckan beskrivs som den största i Apples historia. Så här gick det till när koden lämnade Apples högkvarter.

Publicerad

En Apple-medarbetare läckte källkoden till Iphone-mjukvaran Iboot. Den hamnade till slut på sajten Github, vilket har öppnat för hackare att hitta sårbarheter i Ios.

Apple har själva hävdat att den läckta programvaran inte är nyckeln till Iphone-hemligheter. Men tvingade trots det Github att ta ner den läckta källkoden, med hänvisning till upphovsrätten.

Men hur tog sig koden ut från Apples högkvarter då? Det har visat sig att personer som är aktiva inom jailbreak-världen uppmanade en Apple-anställd att ge dem källkoden, skriver Motherboard. Vilket den anställda gjorde 2016, då till en liten grupp fem personer.

Enligt personerna som tog emot koden var medarbetaren som läckte inte på något sätt missnöjd med sitt jobb eller företaget Apple. Utan ville dela med sig av filerna till sina vänner som var intresserade av Ios-säkerhet. Men han delade med sig av mer än bara Iboot.

– Han drog ut alla möjliga av Apples interna verktyg, säger en av personerna som Motherboard pratat med.

Iphone-läckan skulle hållas inom gruppen

Tanken var från början att den läckta koden bara skulle hållas inom gruppen. Men så småningom delade en av personerna med sig till ytterligare en person, och bollen var i rullning.

– Jag blev paranoid av att den läckte ut via en av oss. Att ha tillgång till Iboot-källkoden utan att jobba hos Apple, det har man aldrig hört om, säger en av vännerna.

– Jag ville aldrig att koden skulle spridas ut i hela världen. Inte av girighet utan på grund av rädsla för den rättsliga stormen som skulle följa. Apple-forumen är fulla av nyfikna barn och tonåringar. Och jag visste att om de skulle få tag på koden så skulle de vara dumma nog att ladda upp den på Github.

Till slut hade alltså den lilla gruppen tappat kontrollen över koden, den nådde till och med sociala nätverket Reddit 2017, även om den då fortfarande passerade hyfsat obemärkt.

Förra veckan landade en kopia av läckan på Github och blev viral. En säkerhetsforskare pratade om läckan som den största i Apples historia, vilket tyder på att tillgången till Iboot kan leda till stora säkerhetsimplikationer, trots att källkoden är två år gammal.

Apple kände uppenbarligen till läckan sedan länge, då personen som från början läckte koden till sina vänner tidigare har skrivit på ett avtal med Apple om att inte prata om händelsen.