Populärteknik

Det här vet vi om Iphone 15 – släpps 2023

Här samlar Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om 2023 års väntade släpp av nya Iphone-modeller. Här finns alla rykten, uppgifter och detaljer kring lanseringen av Iphone 15.

Publicerad

2022-11-29: Iphone 15 spås få ny sensorteknik från Sony

Nya Sonysensorer – baserad på ny halvledarteknik – ska göra att Apples chefer nästa år återigen kan presentera en Iphone-modell med samma manus som det här året (och året före det, och året före det, och så vidare): ”det här är den bästa Iphone vi någonsin gjort”. Sensorerna ska kunna fånga mer ljus och kunna återge ett ännu mer dynamiskt omfång. Allt det här rapporterar Nikkei Asia.

Som om inte det vore nog skriver Nikkei att Iphone 15 får objektiv med periskop-teknik. Vilket lär oss att det inte bara är Apple som säger sånt vi redan hört förut. Periskop-rykten omgärdade nämligen även Iphone 14.

2022-09-26: Lightning blir usb-c och Pro Max blir Ultra

Apple är den sista mobiltillverkaren som inte gått över till usb-c, men nu kan ett skifte vara på gång. Iphone 15 kan bli den första modellen som slopar Lightning-porten för usb-standarden, skriver Bloombergs reporter Mark Gurman som bevakat Apple under många år.

Han förutspår också att Iphone Pro Max kommer att byta namn till Iphone Ultra, precis som den nya toppmodellen av Apple Watch.

Apple har redan gått över till usb-c på flera av sina Ipad-modeller, men på mobilsidan har bolaget envist hållit sig fast i sina Lightning-kablar. Dagarna för Lightning är dock räknade, åtminstone i Europa. Tidigare i år enades EU om en ny laddstandard som innebär ett krav på usb-c på mobiler senast år 2024.

2022-09-19: Alla Iphone 15-modeller får dynamic island?

Som ett brev på posten, för att använda ett gammalt hederligt uttryck. Det dröjde inte länge efter att Iphone 14-modellerna landat, innan de första ryktena om Apples nästa telefon dök upp.

I fokus för spekulationerna är dynamic island, Apples notch-dödare – och utan tvekan den Iphone-nyhet som fått allra största uppmärsamhet sedan lanseringen i början av september.

Det är Appleanalytikern Ross Young som har tittat i spåkulan, och enligt honom kommmer dynamic island bli standard till nästa år, vilket skulle innebära att alla Iphone 15-modeller får funktionen.

Enligt Ross, som arbetar på Display Supply Chain Consultants (DSCC), ska vi dock inte förvänta oss att även de billigare Iphone-modellerna får ltpo-skärmar med bilduppdatering i 120 Hz, always-on och promotion-teknik.

Detta på grund av att Apples leverantörer helt enkelt bara har kapacitet nog att tillverka ltpo-paneler till Pro- och Pro Max-telefonerna.