Energi

Nu drivs Apple och Google helt på förnybar el

Apples solkraftanläggning i Nagoya i Japan. Foto: Apple
Apples solkraftanläggning i Nagoya i Japan. Foto: Apple
Taken på Apples nya högkvarter i Cupertino har täckts med solpaneler med en total kapacitet på 17 megawatt. Foto: Apple
Taken på Apples nya högkvarter i Cupertino har täckts med solpaneler med en total kapacitet på 17 megawatt. Foto: Apple

Den senaste veckan har båda teknikjättarna gått ut med att de köper in tillräckligt med förnyelsebar energi för att driva hela sin verksamhet.

Publicerad

Igår gick Apple ut med att hundra procent av bolagets verksamhet drivs med förnyelsebar energi. Beskedet kom bara några dagar efter att konkurrenten Google släppte samma nyhet.

För Apples del är det förnybart som gäller för alltifrån butikslokaler och kontor till fabriker och datacenter.

Samtidigt finns fortfarande jobb att göra inom tillverkningen av mobiler och datorer, än så länge har 23 av Apples underleverantörer också beslutat sig för att köra på 100 procent förnybar el. Men det är många fler än så som levererar komponenter till Apple.

När Apple och Google säger att de driver sin verksamhet på förnybar el betyder det förstås inte all energi som konsumeras i fabrikerna kommer från vindkraft, solkraft eller andra gröna energikällor. Det är inte så elnätet fungerar, och många anläggningar ligger i områden där det inte finns tillgång till förnybar energi.

Istället köper de båda teknikbolagen stora mängder förnybar energi i andra delar av världen eller vid andra tidpunkter för att kompensera.

”För varje kilowattimme vi konsumerar, köper vi en kilowattimme förnybar energi från ett vind- eller solkraftverk som byggts enkom för oss”, skriver Google i ett blogginlägg.

Samtidigt investerar Apple stora pengar i att bygga egna vindkraftverk, solpaneler och andra energikällor. I dag har bolagets 25 driftsatta anläggningar i flera länder med en sammanlagd kapacitet på 626 megawatt. Det finns planer på ytterligare anläggningar som skulle öka den totala kapaciteten till 1,4 gigawatt.