Digitalisering

Världens första ”äkta” trådlösa laddare godkänd

Energisändaren klarar av att ladda en mobil på över fyra meters avstånd. Foto: Energous
Energisändaren klarar av att ladda en mobil på över fyra meters avstånd. Foto: Energous

USA:s telemyndighet FCC har godkänt startup-bolaget Energous lösning för trådlös fjärrladdning. Med det tar tekniken ett stort steg närmare marknaden.

Publicerad

Trådlös laddning genom elektromagnetisk induktion har varit populärt i mobilvärlden i flera år. Lösningen innebär att energin överförs från en metallspole i en stationär laddstation, till en annan metallspole i själva mobilen via ett magnetfält.

Men tänk om man kunde slippa sladdar och laddstationer helt?

Amerikanska Energous är ett av flera bolag som siktar på att göra verklighet av trådlös laddning på distans.

Detta ska göras med egenutvecklade enheten ”Wattup Field”, som kan konvertera elektricitet till radiosignaler.

I sändaren finns en Bluetoothmodul som hittar riktningen till apparater som kan laddas. Det gör att radiovågorna i frekvensbandet 5,7 till 5,8 GHz som överför energin kan riktas mot antennerna i batteripaketet som ska laddas.

Sändaren som levererar energin kan samtidigt ladda upp till tolv apparater. På 90 centimeters avstånd får mottagande prylar en laddeffekt på fem watt. Ökas avståndet till 1,5 meter kan en laddeffekt på fyra watt överföras til fyra apparater vardera. På 4,5 meter sjunker effekten till en watt.

Wattup-systemet har dock begränsningen att sikten måste vara fri mellan sändaren och mottagaren.

I dagarna blev tekniken godkänd av FCC, som är USA:s motsvarighet till Post- och telestyrelsen. Godkännandet är ett viktigt steg för Energous, och innebär att tekniken inom kort är redo för massproduktion.

I fjol skrev Energous avtal med tekniktillverkarna Pegatron och Foxconn om en framtida integrering av Wattup-tekniken i kommande produkter. Det florerar även rykten om att ett samarbete mellan Apple och Energous kan vara på gång.