Digitalisering

Apple skrotar kopieringsskyddet

Apple gör nu som Amazon och svenska Cdon - skrotar kopieringsskyddet på alla nedladdade låtar.

Publicerad

Apple erbjuder sedan tisdagen omkring åtta miljoner låtar utan kopieringsskydd - en rejäl ökning från tidigare då låtar från skivbolaget EMI såldes utan kopieringsskydd.

Nu har Apple kommit överens även med de andra tre jättarna, Universal, Sony BMG och Warner, och i slutet av mars kommer samtliga tio miljoner låtar i musikbutiken Itunes Store att säljas utan kopieringsskydd eller så kallat DRM.

Efterfrågat
Omsvängningen har länge varit efterfrågad av kunderna som vill slippa trassel med kopieringsskydd, och musikbutiker som Amazon och svenska Cdon har tidigare slopat tekniken.

Trasslet har varit särskilt irriterande för Apples kunder eftersom kopieringsskyddade låtar från Itunes Store, som är den överlägset största musikbutiken på nätet, bara kan spelas på Apples musikspelare Ipod och Iphone samt i Apples program Itunes. Det beror på att kopieringsskyddet som används är Apples eget.

Apple säljer nu de drm-fria låtarna i formatet aac med bithastigheten 256 kilobit/s. Den som vill kan ersätta tidigare inköpta låtar med drm-fria för 0,30 dollar per låt. Något svenskt pris är ännu inte klart.

Tre prisnivåer
Samtidigt börjar Apple med flera olika prisnivåer på musiken i Itunes Store, efter påtryckningar från skivbolagen som länge klagat över Apples enhetspris. Det blir nu tre prislägen - 0,69 , 0,99 eller 1,29 dollar. Enligt Apple kommer det lägsta priset att vara vanligare än det högsta.

Nytt i Itunes är också att det går att köpa låtar till Iphone över mobilnätet. Tidigare har man bara kunnat köpa låtar till Iphone om mobilen varit uppkopplad via wifi.

Om detta är möjligt redan nu i Sverige framgår inte av Apples information. Inte heller hur kunderna betalar för datatrafiken - en kostnad som kan vara betydande när en låt laddas ner över mobilnätet.