Digitalisering

Här är nya Iphone XS och Apple Watch Series 4

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/TT
Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/TT
Här är nya Iphone XS Foto: Skärmdump
Här är nya Iphone XS Foto: Skärmdump
Här är nya Iphone XR Foto: Skärmdump
Här är nya Iphone XR Foto: Skärmdump
Iphone XR Foto: Skärmdump
Iphone XR Foto: Skärmdump
Apple Watch Series 4 Foto: Skärmdump
Apple Watch Series 4 Foto: Skärmdump
Apple Watch Series 4 Foto: Skärmdump
Apple Watch Series 4 Foto: Skärmdump
Foto: Leakspinner
Foto: Leakspinner

Apple levererar tre nya Iphone-modeller och en ny omarbetad variant av Apple Watch.

Publicerad

Några minuter efter sju på onsdagkvällen svensk tid steg Apples vd Tim Cook upp på scen i Steve Jobs Theater i högkvarteret i Cupertino för att presentera höstens produktnyhter.

Vill du själv kolla in presskonferensen kan du surfa in på Apples hemsida och följa den där, eller via appen Apple Event på din Apple TV.

Här är nyheterna Apple visat upp under kvällen:

Iphone XS

Tack vare flitiga läckor i förväg var det få överraskningar när Apple presenterade sina nya flaggskepp Iphone XS och Iphone XS Max.

Båda telefonerna har samma formfaktor som Iphone X. Den mindre modellen behåller OLED-skärmen på 5,8 tum medan Max-telefonen lyfter storleken till 6,5 tum.

På insidan är det däremot skillnad. Det nya sexkärniga chipet A12 Bionic är konsumentmarknadens första processor som använder 7-nanometersteknik – även om Huawei är hack i häl med Mate 20 som släpps i oktober.

På chipet sitter också en fyrkärnig grafikprocessor och en dedikerad neuralprocessor som används som ai-tjänster, bland annat till ansiktigenkänning. Den har också fått ett rejält prestandalyft från Iphone X.

Lagringsutrymmet på toppmodellen får också en uppgradering till hela 512 gigabyte. Batteritiden ska också öka något jämfört med Iphone X. XS får ytterligare en halvtimmes batteritid, XS Max lägger till en och en halv timme.

På baksidan sitter två 12-megapixelkameror som har fått större sensorer än tidigare, och ai-chippet ombord ska lyfta bilderna och ska kunna göra funktioner som portättläge mycket bättre tack vare bättre ansiktsigenkänning.

En annan trevlig nyhet är att Iphone till slut får stöd för dubbla sim-kort, fast med haken att det är ett fysiskt sim-kort och ett e-sim.

Telefonerna finns tillgängliga i tre färger: guld, silver och rymdgrå.

Nya Iphone XS och XS Max går att förbeställa från den 14 september och börjar levereras från den 21 september. I samma veva släpps operativsystem IOS 12, den 17 september närmare bestämt.

Instegsmodellen kostar från 12 795 kronor för en Iphone XS och 13 995 kronor för en Iphone XS Max. Toppmodellen stiger samtidigt radikalt i pris - en Iphone XS Max med 512 gigabytes lagring går loss på 17 195 kronor och blir utan konkurrens den dyraste mobilen från en större tillverkare.

Iphone XR

Samtidigt lanserar Apple en ny mobil som tar över efter Iphone 8. Den heter Iphone XR och känns som en blandning av Iphone X och Iphone 8.

Skärmsidan känns som en kopia av X med heltäckande skärm, slopad hemknapp och en sensorhaka. Skillnaden är storleken, 6,1 tum, och att Apple valt en billigare LCD-skärm istället för OLED som i X och XS.

Sidorna och bakstycket ser däremot mer ut som på Iphone 8, och på baksidan sitter bara en enda kameralins. Det är samma 12-megapixelkamera som agerar huvudkamera på Iphone XS.

Iphone XR har också det nya A12-chipet ombord och batteritiden sägs ligga på runt 1,5 timme längre än hos Iphone 8 Plus.

Telefonen kommer i sex färger och får ett instegspris på 9 495 kronor för en variant med 64 gigabytes lagring. Den går också att köpa med 128 eller 256 gigabytes lagring.

Iphone XR går att förbeställa från den 19 oktober och lanseras den 26 oktober.

Apple Watch Series 4

Först ut var nya Apple Watch Series 4, en nyhet som läckte ut redan för ett par veckor sedan.

Apple beskriver att klockan blivit helt omdesignad. Skärmen är 30 procent större, kanterna rundande, den digitala kronan har fått haptisk feedback och högtalaren har fått sig ett rejält lyft. Mikrofonen har också bytt sida för att hamna så långt från högtalaren som möjligt och undvika ekon.

64-bitars dubbelkärnig processor som ska ge dubbla prestandan mot Series 3. Men en besvikelse är att batteritiden inte utökas utan ligger kvar på runt 18 timmar.

Accelerometern och gyrometern har uppdaterats rejält för att ge snabbare och mer precis avläsningar.

En ny funktion som Apple introducerar i Series 4, tack vare de nya sensorerna är möjligheten att upptäcka allvarliga fallskador. Det ska gå att ställa in så att klockan automatiskt kallar på hjälp om ägaren tros ha råkat ut för en olycka.

EKG-mätare i nya Apple Watch

Apple Watch Series 4 har dessutom en elektronisk hjärtmätare som kan användas för att kunna göra EKG-tester när som helst. Något Apple beskriver som unikt i en konsumentprodukt.

Priset landar på 4 795 kronor för GPS-modellen, och 5 995 kronor för den med mobiluppkoppling. Apple Watch Series 3 kommer att ligga kvar i sortimentet men få en prissäkning till 3 295 kronor.

Telefonen kommer att gå att förbeställa från och med den 14 september och leveranserna börjar den 21 september.

Dessutom släpper Apple nya operativsystemet Watch OS 5 i samma veva. Den 17 september kan du uppgradera till det.