Digitalisering

Skeptiker pekar på bristerna

De som är skeptiska till Apples Ipad pekar på en rad saker den inte har, från multitasking till kamera.

Publicerad

Motorn i Ipad är Apples Iphone OS, inte Mac OS X som företagets datorer använder. Därför saknar Ipad, precis som Iphone, multitasking - andra program än de som kommer från Apple eller hör till operativsystemet kan bara köras ett åt gången. Och nya program måste installeras via Apples programbutik App Store, precis som på Iphone.

Den integrerade webbläsaren är Apples Safari, och som på Iphone saknas stöd för Adobes Flash-teknik, vilket gör en hel del multimedia på webben oåtkomlig.

Ipad saknar också vanligt tangentbord. En dockningsstation med tangentbord finns som tillbehör, men den duger knappast på tåget med datorn i knäet.

Att ansluta andra tangentbord går inte, eftersom Ipad saknar usb-portar. Därför krävs det också särskilda adaptrar för att ansluta kamera, mus, eller annan kringutrustning.

Det går att ta ut videosignal ur Ipad, men högst med upplösningen 480p, inte 720p hdmi-signal som de flesta datorer levererar, och Ipad saknar också hdmi-kontakt.

Det som kanske väckt mest förvåning är att Ipad har inte någon kamera, vilket finns till och med på Apples pyttesmå musikspelare Ipod Nano. Ingen videochatt, video blogg eller familjebilder med andra ord.

Slutligen har Ipad i 3g-utförande positioneringstekniken A-GPS, men modellen utan 3g har ingenting.

En del av begränsningarna kan försvaras med att de gör Ipad till en apparat som krånglar mindre, vilket är viktigt för Apple som siktar på massmarknad. Andra kan vara egenskaper som Apple planerar att lägga till i senare uppgraderingar av Ipad.