Digitalisering

FBI vill låsa upp många Apple-telefoner

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Det finns många mobiler som polisen vill att Apple låser upp, sade FBI-chefen James Comey i en utfrågning i USA:s kongress.

Publicerad

Han medgav också att ett prejudikat för liknande fall skapas om IT-jätten tvingas samarbeta i San Bernardino-fallet.

FBI-chefen James Comey uttalade sig senast förra veckan om San Bernardino-fallet, där polisen vill ha hjälp av Apple att bryta sig in i massmördaren Syed Farouks Iphone. Comey sade då att det "osannolikt kommer att bli en vägvisare" för prejudikat i framtida fall.

Men på tisdagen, under en utfrågning om krypterad teknik i kongressen, vände han tvärt i frågan och medgav att det finns ”många” telefoner som den federala polisen vill låsa upp, och att om IT-giganten tvingas hjälpa polisen i San Bernardino-fallet skapar det ett prejudikat även för liknande fall, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En kalifornisk domare har slagit fast att Apple ska bistå FBI. Men Apples vd Tim Cook har sagt att han är beredd att driva fallet till landets högsta domstol om det så krävs, eftersom ett prejudikat till FBI:s fördel i praktiken innebär att amerikanska myndigheter får en bakdörr rakt in i Apples produkter.

Ett nytt domstolsutslag i ett annat ärende har dock gått på Apples linje, vilket kan förbättra chanserna i tvisten mot FBI. Myndigheterna i en drogutredning i Brooklyn, New York, ville ha tillgång till innehållet i en mobiltelefon i oktober, rapporterar Reuters.

Men domaren slår nu fast att han inte har laglig rätt att beordra Apple att låsa upp telefonen som beslagstog under en narkotikautredning.

En högt uppsatt chef inom Apple, som inte vill bli citerad med namn, säger till Reuters att domstolens beslut kan stärka företagets kort även i San Bernardino-fallet eftersom de båda domarna hänvisar till samma lagstiftning, men har gjort olika tolkningar av lagen.

På tisdagen varnade USA:s justitieminister Loretta Lynch för att den juridiska striden om San Bernardino-mördarens mobiltelefon riskerar att reducera krypteringsfrågan till att ”bara handla om Apple”, och att företaget inte borde ha makt att ensamt stå för debatten.

I samband med en säkerhetskonferens i San Francisco vädjade hon till it-företagen att tillsammans med Washington lösa de problem som rättsystemet möter i takt med att kryptering används i allt högre utsträckning.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!