Digitalisering

FBI hackade telefon utan hjälp av Apple

Foto: Corbis
Foto: Corbis

Amerikanska justitiedepartementet lyckades knäcka San Bernardino-terroristens Iphone. Nu behövs inte Apples hjälp.

Publicerad

Med hjälp av en extern part har de amerikanska åklagarna och FBI nu framgångsrikt lyckats få fram alla data i den Iphone 5c som användes av Syed Farook, som tillsammans med sin fru dödade 14 personer vid en julfest i San Bernardino i Kalifornien fjol.

Det uppgav de på måndagen i en rapport till den amerikanska domstol som handlägger deras begäran om att tvinga mobilens tillverkaren Apple, ta fram information ur terroristens Iphone.

Därmed behöver åklagarna inte längre Apple hjälp, konstaterar de.

Fallet har väckt en intensiv debatt kring den amerikanska statens rätt att begära ut information från exempelvis mobiler– i de fall man måste bryta sig in i utrustningarnas säkerhetssystem.

Apple vägrade utföra sådana åtgärder och tog strid FBI och åklagarna, vilka utreder händelsen.

Efter att åklagarna nu fått den efterfrågade informationen meddelar de att de drar tillbaka sin domstolsbegäran.

Enligt uppgift kan man spegla telefonens lagringsminne i syfte att skapa säkra kopior av informationen. Därmed kan olika pinkoder för att öppna minnet testas – utan att data i minnet raderas.

Har FBI  fått sådan teknisk hjälp man alltså också hittat rätt pinkod, det vill säga den som Syed Farook brukade använda.

Samtidigt är det, enligt The New York Times, oklart om det verkligen finns några uppgifter i informationen som FBI kan ha nytta av i sin brottsutredning. 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!