Säkerhet

Apple kan ta bort appar som spårar utan lov

Apple inför nya integritetsregler där appar som vill spåra sina användares aktivitet även i andra appar måste be om lov först. Foto: Jenny Kane/AP/TT
Apple inför nya integritetsregler där appar som vill spåra sina användares aktivitet även i andra appar måste be om lov först. Foto: Jenny Kane/AP/TT

Appar som spårar användare genom andra appar och webbsidor utan att be om tillåtelse kan komma att raderas helt och hållet från Apples plattformar.

Publicerad

Techjätten är på väg att införa nya integritetsregler som innebär att appar måste fråga först om de vill hålla koll på vad människor gör på sina telefoner och surfplattor även utanför appen i fråga.

– Tidigt nästa år kommer vi börja kräva att alla appar som vill göra det får sina användares uttryckliga tillåtelse. Och utvecklare som inte lyckas följa de reglerna kan få sina appar nedplockade från App store, säger Craig Federighi, en av ledarna inom Apples mjukvaruutveckling, vid ett framträdande på en konferens om nätintegritet.

Andra jättar som Facebook – ett av tusentals företag vars affärsmodell i hög grad bygger på ett insamlande av uppgifter om människor – har kritiserat tilltaget och hävdar bland annat att det kommer att slå hårt mot mindre utvecklare.

– När invasiva spårningsmetoder utgör din affärsmodell tenderar du att inte välkomna transparens och valfrihet, säger Federighi.

När de nya reglerna träder i kraft kommer användare få upp en ruta där det framgår att appen de vill använda gärna fortsätter följa deras aktiviteter även i andra appar. Där väntas svaret i de allra flesta fall bli nej.