Innovation

London satsar på tekniken – San Fransisco föreslår ett förbud

Foto: Mike 1024
Foto: Mike 1024

Ansiktsigenkänning är en het potatis, med stor potential för att fånga kriminella – och att övervaka de oskyldiga. Nu satsar London på tekniken, samtidigt som San Fransisco föreslår ett förbud.

Publicerad

Det har skrivits mycket om hur Kinas regering använder ansiktsigenkänning och ai för att övervaka medborgarnas rörelser. Det senaste tillägget är en funktion som även kan identifiera individer på deras kroppsform och gångstil. Nu verkar ansiktsigenkänning även vara på väg att etableras i Storbritannien.

I ett test ska tekniken övervaka Londonområdet Romford under åtta timmar om dagen, mellan kl 10:00-18:00. Stora skyltar kommer dock varna förbipasserande om att deras ansikten kan registreras. Den nya tekniken ska förhoppningsvis stävja den våldsvåg som har svept över huvudstaden, med ett stort inslag av knivvåld och syraattacker. Men Metropolitan Police i London har faktiskt redan har haft testkameror med ansiktsigenkänning igång vid Leicester Square, Piccadilly Circus och i Soho.

– För närvarande använder the Met ansiktsigenkänning i realtid, och vårt testtillstånd går nu mot sitt slut. Att tackla våldsbrott är en huvudprioritet för the Met, och vi är fast beslutna om att utnyttja all tillgänglig teknik som kan understödja vanligt polisarbete och hjälpa oss att skydda samhällen, säger detective chief superintendent Ivan Balhatchet till Engineering and Technology.

Satsa på eller förbjuda ansiktsigenkänning?

London har redan ett väldigt väl utbyggt nätverk av övervakningskameror där den nya tekniken kan implementeras. Systemet kan även ses som ett gensvar från polisen på det rabalder som uppstod 2012. Då greps två personer under Noting Hill Carnival, baserat på det bildgalleri som polisen sammanställt via sitt CCTV-system. De anklagade har hävdat att de felaktigt hade hamnat i registret och deras fall har hörts i högre instans. Förhoppningen är nu att den artificiella intelligensen ska undanröja risken för sådana spektakel i framtiden.

Samtidigt, på andra sidan Atlanten, kan San Fransisco bli den första staden i USA som förbjuder sina myndigheter att använda ansiktsigenkänning – en teknik som börjar bli spridd i övriga delar av landet. I motionen som lades på torsdagen föreslog the Board of Supervisors att alla undantag om tillstånd för användning skulle underställas nämnden. Det innebär att de lokala myndigheterna skulle behöva motivera alla inköp av övervakningsteknik, och även redogöra för de potentiella faror som tekniken medför.

– Det är fortfarande ingen som har lyckats övertala mig om det finns fördelar med att använda tekniken som skulle kunna väga tyngre än potentialen för att myndighetspersoner använder för lömska och förtyckande ändamål, säger Aaron Peskin som lade motionen, till Wired.