Premium

Test: ”ZTE Axon 10 Pro är Oneplus värsta mardröm”

Satsar på comeback. Axon 10 Pro är ZTE:s första nya flaggskepp i Sverige sedan 2016. Foto: Press
Satsar på comeback. Axon 10 Pro är ZTE:s första nya flaggskepp i Sverige sedan 2016. Foto: Press
Axon 10 Pro från ZTE. Foto: Press
Axon 10 Pro från ZTE. Foto: Press

Topprestanda till ett pris som får Samsung och Apple att se i kors. Låter det bekant? I nya ZTE Axon 10 Pro har Oneplus fått sin hittills tuffaste konkurrent, menar Ny Tekniks reporter Kalle Wiklund.

Publicerad

Snabbfakta ZTE Axon 10 Pro
Operativsystem:
Android 9 (Pie), gränssnittet MiFavor 9.1

Skärm:

6,47 tum, Amoled, 1080 x 2340 pixlar.


Kamera:

Tre bildsensorer med en 48 MP-kamera, ett vidvinkel-objektiv (20 MP) och ett 8 MP-telefotoobjektiv, optisk 3 x-zoom.


Batteri:

4 000 mAh, snabbladdning 18 W.


Pris:

Cirka 6 500 kronor.


Plus:

Utmärkt batteritid, bra byggkvalitet – och ett vasst pris.


Minus:

Skärmen kan inte matcha konkurrenternas. Kameran stöter på problem i mörka miljöer.

För en evighet sedan i mobilbranschen, runt 2010, tog två aspirerande kinesiska tillverkare sina första stapplande steg in på den tuffa svenska marknaden. Målgruppen för bolagen var messande tonåringar med liten plånbok.

Smörjmedlet som skulle hjälpa de kinesiska mobilerna att komma ner i ungdomarnas tajta jeans var låga priser – betydligt lägre än vad dåtidens jättar HTC och Sony Ericsson tog för sina toppmodeller.

ZTE satsar stenhårt på comeback i Sverige

Men trots ambitiösa lanseringsplaner visade sig uppdraget vara mycket svårt. Några år efter Sverigepremiären var de kinesiska varumärkena fortfarande endast vagt bekanta för gemene svensk.

I dag, nästan nio år senare, är situationen helt annorlunda. Den ena kinesiska bolaget, Huawei, är numera världens andra största mobiltillverkare, med en marknadsandel på 16 procent i Sverige, enligt analysfirman GFK.

Bolagets senaste flaggskepp, P30 Pro, har hyllats unisont. En leende Zara Larsson, en av Sveriges just nu mest kända popstjärnor, syns i Huawei-reklam överallt i alla stora städer. Även om framgångarna har skuggats av vårens kontroverser kring president Trumps svartlistning av Huawei.

För ZTE, den andre kinesiska tillverkaren, har resan mot framgång i Sverige varit betydligt tuffare. Bolaget harvade runt i några år, framför allt i budget- och mellanklassegmentet, utan att nå ett bredare genomslag på våra breddgrader. Axon 7, den senaste toppmodellen att nå Sverige, släpptes 2016 utan att göra något större väsen av sig här.

”Axon 10 Pro ser ut och känns som en toppmodell”

Nu är ZTE redo för en comeback. Den svenska lanseringen av det nya flaggskeppet Axon 10 Pro är vältajmad. Efter fjolårets sanktioner från den amerikanska staten, med hårda restriktioner som senare hävdes, har det varit svårt för ZTE att komma tillbaka på mobilmarknaden i USA. Dessutom har konkurrensen i hemlandet Kina hårdnat. Det gör att Europa och Sverige hägrar för ZTE.

Axon 10 Pro både ser ut och känns som en toppmodell anno 2019. Den högupplösta amoled-skärmen på 6,47 tum har tunna, tunna ramar, kurvade kanter och en liten, tårformad sensorutskärning högst upp i skärm. Under amoled-panelen döljs en inbyggd fingeravtrycksläsare.

Ett kamerasystem med inte mindre än fyra sensorer finns i mobilen. Det kraftfulla systemchippet Snapdragon 855 och operativsystemet Android 9 (Pie) utlovar en snabb, smidig och sömlös användarupplevelse. Den kurvade baksidan i glas ger en lyxig känsla.

Svårt att överträffa storkonkurrenterna

Designmässigt känns det som att ZTE kanske har sneglat lite väl mycket på Huawei P30 Pro. Intill varandra är flaggskeppen från de konkurrerande kinesiska tillverkarna ibland svåra att skilja från varandra. Men likheten stannar vid det yttre.

Under de senaste åren har tillverkare som Huawei, Samsung och Oneplus, även de från Kina, tagit viktiga kliv framåt när det gäller kamera-, skärm- och batteriteknik. Detta gör att ZTE och Axon 10 Pro har svårt att överträffa konkurrenterna.

Ta amoled-skärmen som exempel. 6,47-tumspanelen på Axon 10 Pro har utmärkt skärpa, hög bildpunktsdensitet (2.340 x 1.080 pixlar) och stor betraktningsvinkel. Dessutom finns ett särskilt skärmoptimeringsläge som ska förbättra saker som kontrast och färgmättnad. Men i ursprungsläget, som den är när mobilen tas ut förpackningen, kan skärmen inte riktigt matcha de sprakande färger och imponerade kontrast som Oneplus 7 Pro och Samsung Galaxy S10 Plus har.

”Kameran på Axon 10 Pro levererar inte”

Men det svagaste kortet är kamerasystemet. Dagens mobil-tungviktare, som Huawei P30 Pro, levererar en bildkvalitet som få trodde var möjlig för några år sedan. Huvudnumret hos ZTE Axon 10 Pro utgörs av en 48-megapixelsensor med f/1.7-bländare. Men antalet megapixlar är ingen garanti för hög kvalitet.

Många av bilderna vi tar med 48-megapixelskameran har tyvärr problem med färgstick, vilket innebär att de har för mycket av en enskild färg i sig – ofta i en kallare blå färgton. En vanlig orsak till färgstick är problem med vitbalansen. Den går förvisso att ändra i kamerans manuella läge. Men de flesta ZTE-användare kommer förmodligen aldrig ens tänka tanken att justera den typen av parametrar.

Kameran har dessutom svårt att ta in lika mycket ljus som konkurrenternas bildsensorer. Det gör att foton tagna under kvällstid ofta har mer brus och färre detaljer än bilder från exempelvis Samsung Galaxy S10 Plus. Samma problem, med brus och partier som flyter samman, gör sig påminda när bilder tas med kamerans tre gångers optiska zoom.

Imponerande batterikraft hos Axon 10 Pro

Men det finns också flera områden där ZTE har gjort sin hemläxa. Batteritiden som Axon 10 Pro levererar är imponerande. Under testet har vi inga problem att komma upp i fem, sex timmars skärmtid. Dagar när telefonen användes mindre räckte batteriet i två dygn – en bedrift som långt ifrån alla andra mobiler kan matcha i dag.

ZTE:s användargränssnitt, som lagts ovan på operativsystemet Android 9, är föredömligt rent, enkelt och tydligt. Det åttakärniga systemchippet Snapdragon 855, parat med grafikprocessorn Adreno 640, ger mer än tillräckligt med rå beräkningskraft för att mäkta med tunga arbetsuppgifter som spel med avancerad 3d-grafik.

ZTE Axon 10 Pro har dessutom en annan stark fördel gentemot rivalerna – och det är prislappen. Det rekommenderade priset ligger på cirka 6 500 kronor. Det är flera tusenlappar mindre än vad Samsung, Huawei och numera även Oneplus tar för sina flaggskepp. Det låga priset gör att man är beredd att förlåta Axon 10 Pro för i alla fall en del av sina brister.

Vilken Kina-mobil ska vinna svenskarnas hjärtan?

Å andra sidan är ovan nämnda Androidtillverkare knappast längre ZTE:s tuffaste konkurrenter. Det största hotet kommer i stället från andra kinesiska prispressande tillverkare, som Xiaomi. På den svenska marknaden är avtal med operatörerna avgörande för att nå större framgång. Både ZTE och Xiaomi har hittills lyckats få varsin operatör på kroken – Tele2 respektive Tre.

Kan ZTE charma fler operatörer dröjer det nog inte länge innan fler svenskar har lärt sig namnet på i alla fall ytterligare ett kinesiskt mobilmärke till sist.

Fakta: ZTE Axon 10 Pro

Operativsystem: Android 9 (Pie), gränssnittet MiFavor 9.1

Mått: 159,2 x 73,4 x 7,9 mm

Skärm: 6,47 tum, amoled, 1080 gånger 2340 bildpunkter, stöd för HDR10.

Vikt: 175 g.

Ram & lagringsminne: 6 gb + 128 gb, stöd för minneskort upp till 1 tb (microsd).

Systemchip: Qualcomm Snapdragon 855 (7 nm), åtta processorkärnor.

Kamera: Tre bildsensorer med en huvudkamera på 48 megapixel, f/1.7-bländare och pdaf-fokus, ett vidvinkel-objektiv (20 MP + f/2.2) och ett 8 MP-telefotoobjektiv (f/2.4), optisk 3 x-zoom.

Batteri: 4 000mAh, snabbladdning 18 W.

Pris: Cirka 6 500 kronor.