Premium

Test: Xiaomi 12 Pro – “Laddar snabbare än blixten”

Xiaomi 12 Pro är den kinesiske tillverkarens senaste flaggskepp. Foto: Kalle Wiklund
Xiaomi 12 Pro är den kinesiske tillverkarens senaste flaggskepp. Foto: Kalle Wiklund

Snabbladdning i all ära – med Xiaomi 12 Pro är ett bevis på att det kinesiska mobilmärket har fler strängar på sin lyra, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund. 

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

Snabbfakta Xiaomi 12 Pro 
Skärmstorlek: 6,28 tum, amoled, 1100 nits (max), 120 Hz. 
Systemkrets: Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm). 

Operativsystem:

Android 12, Mi ui 13. 


Kamera:

Huvudkamera 50 MP, vidvinkel 13 MP, tele 5 MP. 


Pris:

8 700 kronor. 


Plus:

Snabbladdning i 120W, utmärkt skärm, premiumdesign. 


Minus:

Blir snabbt varm, saknar autofokus, batteritiden kunde ha varit bättre.

Är Xiaomis nya flaggskepp en one-trick pony – eller står toppmodellen på egna ben? Det engelska uttrycket syftar på någon eller något som är riktigt, riktigt bra på en enda sak, men inget mer.

Stilrent flaggskepp

Det går inte att skriva om den kinesiska tillverkaren utan att nämna dess teknik för snabbladdning. Eller laddning snabbare än blixten, för att använda en hyperbol. Men det känns så, särskilt i jämförelse med flaggskeppen från Samsung eller Apple. 

Xiaomi 12 Pro är mycket välbyggd och har en tydligt minimalistisk design. Fram- och baksida täcks av förstärkt glas, och runt mobilen löper en aluminiumram. Telefonen har välvda kanter fram och bak, och alla reglage (volym- samt strömknapp) finns på höger sida.

På baksidan finns en kameramodul med tre objektiv – alla på 50 MP. Modulen sticker ut den från mobilen, men den har snygg rektangulär form och en symmetrisk uppställning av objektiven. Överlag stör den mig inte det minsta, egentligen.

Strålande skärm på Xiaomi 12 Pro

Skärmen, av typen amoled, är strålande. 6,28 tum stor, med ett stort färgomfång samt utmärkt kontrast och skärpa. Färgerna är överlag krispiga och välbalanserade. Skärmen har också stöd för standarderna Dolby Vision och HRD 10 Plus, vilket förhöjer upplevelsen när man tittar på strömmad film via tjänster som Netflix.

Kortfattat innebär exempelvis Dolby Vision att mobiler får metadata som berättar hur ljusstyrkan ska regleras för varje bildruta i serien eller filmen du tittar på. Det gör en skillnad, som sagt – men kräver ofta också ett dyrare abonnemang samt en uppkoppling som klarar högre dataöverföring.

Upplösningen är satt till FHD Plus som standard (2400 x 1080 pixlar) för att spara på batteriet, men det går att öka upplösningen till 3200 x 1400 pixlar. 1080p ger en tillräckligt bra användarupplevelse för de allra flesta, men det är trevligt att kunna ändra upplösningen själv utan att behöva hacka telefonen (ja, Iphone – jag tittar på dig). 

120 bildrutor per sekund

Mobilens uppdateringsintervall för skärmen är satt till 120 bildrutor/sekund som mest. 120 Hz är standard för flaggskepp numera. Skärmen, som är tillverkad av Samsung, har stöd för LTPO-teknik. Det betyder att uppdateringen kan växla från 120 Hz när det händer saker på skärmen, till en lägre frekvens när du läser text på en statisk sida, till exempel.  

Argumentet här, som alla tillverkare för fram, är att det här ska göra underverk för batteritiden. Det tycker jag inte att Xiaomi lever upp till – men det ska vi återkomma till senare. I valfrihetens namn går det att ändra den dynamiska uppdateringsfrekvensen till ett statiskt Hz-tal (60/90/120 Hz). 

En sak som det talas mindre om är skärmens uppdateringsfrekvens gällande pekinmatning. Xiaomi 120 Pro har stöd för 480 Hz, vilket innebär att skärmen kan registrera pekgester med frekvens på 480 bildrutor/sekund som mest. Det är betydligt högre än konkurrenterna (240 Hz på S22 Plus Ultra, okänt för Iphone 13 Pro-serien).

Skillnaden blir inte avgörande för majoriteten av användarna, men det borgar för en “smooth” upplevelse når man spelar eller sysslar med något annat som kräver hög respons på inmatningen.

"Blir en hel del feltryck"

Det är en massa saker som är bra med skärmen på Xiaomi 12 Pro – men den har en nackdel som jag stör mig kanske onödigt mycket på. 6,28-tumspanelen har välvda kanter, vilket för mig sig att det registreras en hel del feltryck när jag inte gör något annat än att hålla i mobilen.  

Jag saknar också ett tillräckligt säkert inloggningsalternativ till fingeravtrycksinläsning eller skärmlås med pinkod. Telefonen har en stabil och snabb fingeravtryckssensor inbyggd i skärmen, men ibland vill jag kunna låsa upp luren utan att behöva röra telefonen.

Det går att använda ansiktsinläsning också, men Xiaomis autentiseringslösning bygger på att man skannar in en 2d-bild av ansiktet, vilket är en mindre säker metod än Apples och Samsungs motsvararande 3d-inskanningar.

Supersnabb laddning

Snabbladdningen är huvudnumret på Xiaomi 12 Pro, vissa tror kanske till om med att mobilens hela existensberättigande ligger här. Och visst sticker Xiaomi ut jämfört med mobiljättarna. Xiaomi 12 Pro kan laddas med en maximal effekt på 120 watt. Det är vansinnigt mycket snabbare än Apple (maxeffekt 27W) och Samsung (45W). De enda som kan utmana Xiaomi på riktigt på området är landsfränden Oneplus, som nyligen lanserade en mobil med snabbladdning på 150W. 

Batteriet i Xiaomi 12 Pro är på 4600 mAh, vilket är mindre än såväl Oneplus 10 Pro som Samsung Galaxy S22 Ultra (bägge med en kapacitet på 5000 mAh). Det är lite snålt, kan tyckas – och framför allt gör det skillnad. Jag har inga större problem att klara en hel dags användning på en laddning, men det märks att Xiaomis senaste flaggskepp har en svagare batteritid än ovan nämnda flaggskepp.

Visst, det går att sänka upplösning från 1440p och skippa 120Hz-uppdatering av skärmen, men det känns tråkigt att inte utnyttja mobilens fulla kapacitet. Jag hade också hoppats att LTPO-panelen skulle ha en större betydelse för batteriet, men det löftet infrias inte riktigt.

Nätadaptern är gigantisk

Dessutom tycker jag att telefonens batteri laddas ur snabbare än konkurrenterna även när mobilen är påslagen, men ligger oanvänd (under en natt, exempelvis). 

Detta kompenseras så klart till stor grad av att Xiaomi 12 Pro laddas så förbaskat snabbt. Det är lätt beroendeframkallande att kunna stoppa in nätadaptern i väggen, dricka en kopp kaffe – och på den korta stunden ha fått in så mycket krut i mobilen att batteriet räcker i många timmar.

Telefonen har ett särskilt boost-läge, och med detta aktiverat tar det 18 minuter att ladda mobilen från noll procent till fullt batteri.  Imponerande – och förbaskat användbart.  

Snabbladdningen kommer med ett förbehåll. För att komma upp i 120W måste Xiaomi 12 Pro vara ansluten till väggen via en särskild nätadapter som följer med i köpet. Det är en riktigt tung och stor sak, så stor att jag ibland har svårt att få in den uttaget i trängre utrymmen, som när jag åker tåg.

"80 procent efter 800 laddcykler"

En viktig fråga är hur den här typen av snabbladdning sliter på batteriet. Xiaomi 12 Pro är inte den första av tillverkarens mobiler att klara av 120W-laddning. Men tillskillnad från föregångaren 11 T Pro, är Xiaomi 12 Pro inte utrustad med en två battericeller som laddas parallellt, utan en enda. Tillverkaren tillstår att 12 Pro trots detta ska ha kvar 80 procent av batterikapaciteten efter 800 laddningscykler. Om telefonen kan leva upp till får tiden utvisa.

Krisipiga, fina färger i bilderna

Att Xiaomi kan sin snabbladdning är känt sedan tidigare, men jag blev positivt överraskad av telefonens kamerasystem. Det kanske säger mer mig och mina förväntningar, förvisso. Alla tre objektiv på Xiaomi 12 Pro är på 50 MP. Det är ett högt tal på pappret, men större skillnad gör huvudkamerans nya bildsensor (Sony IMX707) med en pixelstorlek på 0,64 mikrometer.

Överlag är skärpa och konstrast riktigt bra och krispiga i bilderna, med ett stort dynamiskt omfång. Detaljrikedomen är utmärkt, och färgerna känns naturliga. Det gäller även foton tagna med vidvinkel- och teleobjektivet. 

Alla tre objektiv har stöd för ett särskilt nattläge, som hjälper till med exempelvis exponeringen om du fotar i mörkare miljöer. Gott så.

Svårt med makrobilder

Däremot är det lite synd att mobilen bara har optisk zoom på X 2. Det finns en digital motsvarighet som går hela vägen till X 20, men redan vid en zoom på X 5 börjar bilderna bli brusiga.  

Ett annat problem är avsaknaden av autofokus hos vidvinkelkameran, vilket märks tydligt när man försöker ta makrobilder med mobilen. Just extrema närbilder är något som Samsung och Apple har blivit riktigt bra på, och det känns synd att Xiaomi 12 Pro ligger efter på den fronten.

Snabbt 4nm-chip i mobilen

Xiaomi 12 Pro är förresten den andra telefonen jag har testat på kort tid som är utrustad med Qualcomms 4nm-chip Snapdragon 8 Gen 1. Precis som Oneplus 10 Pro är Xiaomi 12 Pro riktigt, riktigt snabb, och allt flyter på sömlöst. Mobilen klarar av galant av multitaskning med många program samtidigt, nedladdning av många appar parallellt och avancerade mobilspel.  

Däremot blir telefonen snabbt varm, ibland väldigt varm, om man pressar prestandan. Det beror sannolikt på att telefonen är rätt tunn (8,2 mm).  

Att telefonen känns rapp har också att göra med gränssnittet Miui 13, som är byggt ovanpå Android 12. Det är inte revolutionerande – det avskalade gränssnittet känns lite som en blandning av Samsungs One Ui och Apples Ios sett till hur menyer, applådan och systeminställningar fungerar. Men systemet är enkelt att förstå, tydligt och rätt snyggt. Det känns som ett tydligt steg framåt.

Omdöme: Så bra är Xiaomi 12 Pro

Med Xiaomi 12 Pro är tydligt att den kinesiska tillverkaren har tagit flera viktiga kliv framåt. Det starkaste kortet är, förstås, snabbladdningen på 120W. På den fronten är det egentligen bara Oneplus som kan utmana. 

Med ett kamerasystem som är bra på mycket (men inte allt) och en design som känns premium rakt igenom, har Xiaomi blivit en allt starkare konkurrent till drakarna Samsung och Apple.

Ett starkt argument är så klart priset. Xiaomis senaste flaggskepp kostar åtskilliga tusenlappar mindre än Samsungs toppmodeller.

Det räcker inte hela vägen än, men Xiaomi 12 Pro är ett viktigt steg på vägen.

Förtydligande: I en tidigare version av testet framstod det som att huvudkameran på Xiaomi 12 Pro saknar autofokus. Detta gäller endast vidvinkelobjektivet.

Tunn profil på Xiaomi 12 Pro. Foto: Kalle Wiklund
Tunn profil på Xiaomi 12 Pro. Foto: Kalle Wiklund
Usb-c-laddaren på Xiaomi 12 Pro. Foto: Kalle Wiklund
Usb-c-laddaren på Xiaomi 12 Pro. Foto: Kalle Wiklund
Kameramodulen på Xiaomi 12 Pro. Foto: Kalle Wiklund
Kameramodulen på Xiaomi 12 Pro. Foto: Kalle Wiklund
Riktigt bjässe. Nätadaptern till Xiaomi 12 Pro. Foto: Kalle Wiklund
Riktigt bjässe. Nätadaptern till Xiaomi 12 Pro. Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund

Xiaomi 12 Pro

Testad: 22-04-29
Skärm: 6,28 tum, amoled, 1080 x 2400 pixlar, 120 Hz. 
Mått: 152,7 x 69,9 x 8,2 mm. 
Vikt:180 gram. 
Operativsystem: Android 12, Mi ui 13. 
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm), åtta processorkärnor, Adreno 730 (GPU). 
Minne:8 GB. 
Lagring: 128 GB/256 GB 
Kamera: Huvudkamera på 50 MP, ƒ/1,9-bländare, OIS, vidvinkelobjektiv 13 MP, ƒ/2,4, teleobjektiv 5 MP, ƒ/2,4, 50-millimetersekvivalent brännvidd. 
Skärmkamera: 32 MP, ƒ/2,5, 26 mm.
Batteri: 4 500 mAh (Li-Po, ej löstagbart), snabbladdning 67W (trådad), 50W (trådlös). 
Övrigt: Saknar IP-klassning för vatten- och dammskydd. 
Pris: 8 700 kronor.