Premium

Test: Samsung Galaxy S22 Plus – ”Årets trevligaste mobil”

Galaxy S22 Plus må vara Samsungs mellanmodell i toppskiktet, men den levererar i toppklass. Foto: Kalle Wiklund
Galaxy S22 Plus må vara Samsungs mellanmodell i toppskiktet, men den levererar i toppklass. Foto: Kalle Wiklund
Skärmen på Galaxy S22 Plus är utmärkt. Foto: Kalle Wiklund
Skärmen på Galaxy S22 Plus är utmärkt. Foto: Kalle Wiklund

Galaxy S22 Plus har stått i skuggan av storebror, extra-allt-mobilen S22 Ultra. Men nu är det dags att träda fram. Här har vi årets hittills bästa telefon, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Publicerad Uppdaterad

Snabbfakta Samsung Galaxy S22 Plus

Skärmstorlek: 6,6 tum, amoled, 120 Hz, 1750 nits, 1080 x 2340 pixlar. Systemkrets: Exynos 2200 (4 nm).
Operativsystem: Android 12, One UI 4.1.
Kamera:  50 MP, 12 MP (vidvinkel), 10 MP (tele).

Pris:

Från 12 290 kronor.


Plus:

Riktigt bra kamera, snygg design, uppdateringar i 4 år.


Minus:

Batteritiden kunde varit bättre, blir varm vid hård användning. 

Familjedynamik försvårar för S22 Plus

“Är du mitterst i en syskonskara? Då känner du förmodligen igen dig i att behöva anpassa dig till både äldre syskon och yngre syskon. Eller i att kanske inte ha någon riktigt given roll i familjen?”

Texten, publicerad hos sajten Må Bra, handlar egentligen om svårigheterna som ett mellanbarn kan uppleva. Men den skulle kunna vara skriven med Samsung Galaxy S22 Plus i åtanke.

Ursäkta mig Samsung, jag hårdrar så klart. Men ända sedan lanseringen i början av februari har det mesta i teknikpressen handlat om Galaxy S22 Ultra. “Samsungs nya supermobil har landat, och den imponerar även om den inte bryter ny mark”, skriver Ny Tekniks Simon Campanello i sin recension.

Snygg och effektiv design

Till skillnad från Ultra-modellen saknar Galaxy S22 Plus en kamera på 108 MP, smart penna och ultra-hög skärmupplösning. S22 Plus är egentligen “bara” en mobil utan större krusiduller – men den är förbaskat bra på just detta.

Precis som minstingen Galaxy S22 har Plus-modellen en enkel men effektiv industridesign. I likhet med exempelvis Iphone 13-serien, har Galaxy S22 Plus med rundade hörn och skarpa kanter. Det gör att den skiljer sig en del från Ultra-modellen, som har rundade kanter och skarpa hörn. Jag föredrar dock designen hos S22 Plus alla dagar – mobilen ligger skönare i handen än S22 Ultra.

Runt Galaxy S22 Plus löper en gedigen aluminiumram som är rundad (till skillnad från en helt platt hos Iphone 13). Fram- och baksida täcks av förstärkt glas (Gorilla Glass Victus+). Byggkvaliteten är ypperlig, och har en tydlig lyxkänsla. Galaxy S22 Plus är inte telefonen som utmärker sig med en design som tar ut svängarna, men är sällan det viktigaste.

Skärmen är i toppklass

Ett av huvudnumren (jo, det finns fler hos mobilen) är 6,6-tumsskärmen. Samsung är erkänt duktigt på amoled-paneler. Den vi hittar på Galaxy S22 Plus är tydligt bevis på det. Skärpa, färgåtergivning, betraktningsvinkel, ljusstyrka – ja, allt är i toppklass hos mobilen. Färgerna kan tyckas vara lite kallare och mer blåaktiga hos Iphone 13 Pro-serien, men det är egentligen inget som stör mig.

Uppdateringsfrekvensen hos panelen, som nästan inte har någon död yta, är satt till 120 bildrutor per sekund, vilket ger ett skönt flyt och utmärkt respons hos skärmen. Däremot kan Galaxy S22 Plus inte växla bilduppdateringen från 120 till 1 Hz, som storebror S22 Ultra mäktar med.

Istället är intervallet på S22 Plus satt till 48 – 120 Hz, i alla fall på pappret. GSM Arena har grävt lite i detta, och enligt sajtens uppgifter kan Plus-modellen gå ner till 24 bildrutor per sekund (Hz). Allt detta kan tyckas som gallimatias – vad spelar det för roll?

Från 120 – till 24 Hz?

En hel del, faktiskt. När du klickar på något på skärmen rusar uppdateringsfrekvens till 120 Hz, visar GSM Arenas genomgång. Frekvensen faller sedan beroende på vad som händer på skärmen – tittar du på en stillbild lägger den sig på 24 Hz, till exempel.

Vid dessa tillfällen kan mobilens grafikprocessor gå in i ett slags viloläge, vilket i sin tur minskar energiförbrukningen. Vi ska inte gå saker i förväg, men låt oss säga såhär: Batteritiden hos Galaxy S22 Plus är bra.

Telefonens gränssnitt är Samsungutvecklade One UI 4.1, baserat på Googles operativsystem Android 12. Samsung har länge fått hård kritik, i synnerhet från Applefans, för gränssnittet känns snårigt och svåranvänt. I One UI har mycket av detta rensats bort.

Får fler Androiduppdateringar

Menyerna är sobra och enkla att navigera i. En detalj som jag gillar är snabbmenyn som dras ner som en rullgardin från toppen av skärmen. Funktionen finns hos alla mobiltillverkare i dag, men jag gillar att Samsung lyckas visa upp så många inställningsmöjligheter på en liten ytan – utan det blir plottrigt. 

Från och med nu är alla mobiler i S22-serien garanterade fyra Androiduppdateringar, något som andra Androidtillverkare har svårt att matcha i dag. Gott så. Det återstår dock att hur snabbt Samsung kan få ut nya Androidversioner till telefonerna. Historiskt har det kunnat dröja.

Systemchipet som driver Galaxy S22 Plus är Samsung-utvecklade Exynos 4, med åtta processorkärnor, grafikprocessorn Xclipse 920 och 8 GB i RAM. Konsumenter i Europa blir alltså utan Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1, som vi hittar i bland annat Oneplus 10 Pro. Samsung-chipet, även det tillverkat i 4 nanometer, är mer än kraftfullt nog för de flesta användare.

Prestandabest med 4 nm-chip 

Vardagsanvändning – och hit räknar jag webbsurf, sociala medier, spel och strömmad media – med mycket multitasking klarar mobilen av utan minsta problem. Populära spelet Genshin Impact, med krävande 3d-grafik, flyter på mjukt och fint. Dock kan telefonen bli lite varm när GPU:n pressas – som under ovan nämnda spel, eller när vi kör tester i benchmark-appar. 

Formatet med en tunn mobil är alltid utmaning i fråga om leda bort värme för att inte överhetta mobilen. Benchmark-tester visar på att klockfrekvensen på chipet sänks efter en stunds belastning för att minska risken för överhettning. Det bör påpekas att det här endast sker i undantagsfall, när prestandan verkligen pressas. I de allra flesta fall spinner chipet i mobilen som en katt.

Kameran bra på det mesta – men inte allt

Ett annat område där Galaxy S22 Plus skiljer sig från storebror S22 Ultra är kamerateknik. På Plus-modellen har antalet kameror bantats från fyra till tre, som är sitter på en vertikal rad i en något utstående kameramodul på baksidan.

Huvudkameran på 108 MP hos S22 Ultra har bytts ut mot en variant på 50 MP hos S22 Plus. Antalet pixlar säger inte allt, och här spelar faktumet att 108 MP-kameran hos Ultra har en större sensorstorlek än kameran på S22 Plus mer roll. Oavsett det producerar Samsung Galaxy S22 Plus likväl strålande bilder i de allra flesta sammanhang och miljöer.

Samsung och Apple har (tillsammans med Huawei) pressat utvecklingen framåt inom mobilfotografi. Kamerasystemet hos Galaxy S22 Plus är starkt all-round, och levererar exempelvis fina porträttfoton där mobilens hård- och mjukvara gör ett utmärkt jobb med att bearbeta detaljer som hudtoner, texturer och skuggor på ett sätt som är välbalanserat.

Kamerans optiska bildstabilisator gör också ett utmärkt jobb med att minska på skak och suddigheter i bild. 

Mörkerfoto svagt kort

Jag upplever att bildernas färger ibland blir något kalla eller blåaktiga, men det är egentligen inget som stör mig. Makrofoton, det vill säga närbilder, och porträttbilder visar på en mycket fin detaljrikedom och en naturlig bokeh-effekt som är riktigt vass. 

Även bilder tagna i direkt solljus har bra skärpa och är rika på detaljer. Här gör Galaxy S22 Plus ett betydligt bättre jobb än Androidkonkurrenter som Oneplus 10 Pro, som profilerats som en “kameramobil”.

Ett svagare kort är mörkerfotografering. Note bene, Galaxy S22 Plus presterar inte dåligt på området. Bilder tagna under kvällstid eller i illa upplysta miljöer blir förvisso något mörkare än sådana tagna med exempelvis Oneplus 10 Pro eller Iphone 13 Pro-serien. Störst blir skillnaden när jag fotar utomhus under nattetid.

Ljusinsläppet hos S22 Plus är avsevärt sämre än hos tidigare nämnda mobiler. Men det är ett extremt exempel. I andra fall, som porträttfoto, är Plus-modellen däremot riktigt bra på att få med detaljer i sämre upplysta miljöer. Skärpan är fin, även om färgerna blir något fylligare och mer mättande än hos Iphone 13 Pro. Vad som egentligen är bäst är upp till dig, och vad du gillar. 

Ger krispig 4K-video

Samsung Galaxy S22 Plus kan spela in både 4K- och 8K-video. Apple är erkänt duktigt på 4K-video, men Samsung knappar in. 4K-videoklipp från S22 Plus har en fin krispighet i färger och skärpa, med ett resultat som är avsevärt bättre än motsvarande hos Oneplus 10 Pro.

Bildstabilisering vid 4K- eller 8K-videoinspelningen är dock inte optiskt. Istället använder mobilen ett elektroniskt system (EIS) med ett inbyggt gyroskop för att kompensera för eventuella skakigheter.

4K-video, spel och en massa skärmtid ställer höga krav på mobilens batteritid. Inuti Samsung Galaxy S22 Plus finns ett litiumjonbatteri med en kapacitet på 4 500 mAh. Det är något mindre än motsvarande i fjolårets S21 Plus (4 800 mAh). 

Snabbare snabbladdning

Samsung har byggt in ett gäng funktioner som ska optimera batteriförbrukningen, som att skrämuppdateringen ska varieras, samt att mobilen kan låta wi-fi-uppkopplingen ta pauser för att minska på förbrukningen.  

Under testet har vi inga problem med att klara oss en dag på en laddning. Men det beror så klart på hur telefonen används. En sak som i alla fall har blivit bättre sedan i fjol är stödet för snabbladdning.

Med USB power delivery 3.0-standarden och 45W-stöd tar det cirka en timme att fylla batteriet. Samsung ligger dock fortfarande efter Androidkonkurrenterna Oneplus och Xiaomi, som tillåter laddning i 80W, respektive 120W.

Så bra är Samsung Galaxy S22 Plus

För att anknyta till inledningen, vad hade familjeterapeutens råd varit till mellansyskonet Galaxy S22 Plus? 

“Ta plats”, hade ett tips kunnat vara. Plusmodellen är tillräckligt allround-bra att inte behöva stå i skuggan av storebror S22 Ultra. Ingen mobil är perfekt, men här lyckas Samsung ändå göra det mesta rätt.

Telefonen har en snygg design, har ett mindre och mer lätthanterligt format än Galaxy S22 Ultra – och då är skärmen på Plusmodellen fortfarande tillräckligt stor för de flesta.

Där Galaxy S22 Ultra kan kännas som ett överfullt bord på en påskmiddag, man vet kan knappt vilken av alla funktioner man ska börja med, är S22 Plus mer renodlad.

Ett utmärkt kamerasystem och en skärm som är en av mobilvärldens trevligaste gör mobilen till ett självklart val våren 2022.

Skärmen på Galaxy S22 Plus är utmärkt. Foto: Kalle Wiklund
Skärmen på Galaxy S22 Plus är utmärkt. Foto: Kalle Wiklund
Skärmen täcker i stort sett hela fronten på S22 Plus. Foto: Kalle Wiklund
Skärmen täcker i stort sett hela fronten på S22 Plus. Foto: Kalle Wiklund
Telefonens enda ingång är en usb typ-c-port. Foto: Kalle Wiklund
Telefonens enda ingång är en usb typ-c-port. Foto: Kalle Wiklund
Galaxy S22 Plus har en tunn profil. Foto: Kalle Wiklund
Galaxy S22 Plus har en tunn profil. Foto: Kalle Wiklund
Kamerahuset sticker ut den på baksidan. Foto: Kalle Wiklund
Kamerahuset sticker ut den på baksidan. Foto: Kalle Wiklund
Selfiekameran på 10MP är riktigt vass: Se bara på detaljer som hudtoner och bokeh. Foto: Kalle Wiklund
Selfiekameran på 10MP är riktigt vass: Se bara på detaljer som hudtoner och bokeh. Foto: Kalle Wiklund
Bilder tagna på nattetid har en tends att bli gulaktiga. Foto: Kalle Wiklund
Bilder tagna på nattetid har en tends att bli gulaktiga. Foto: Kalle Wiklund
HDR-läget hos Galaxy S22 Plus levererar. Foto: Kalle Wiklund
HDR-läget hos Galaxy S22 Plus levererar. Foto: Kalle Wiklund
Fina detaljer även i direkt motljus. Foto: Kalle Wiklund
Fina detaljer även i direkt motljus. Foto: Kalle Wiklund
Galaxy S22 Plus må vara Samsungs mellanmodell i toppskiktet, men den levererar i toppklass. Foto: Kalle Wiklund
Galaxy S22 Plus må vara Samsungs mellanmodell i toppskiktet, men den levererar i toppklass. Foto: Kalle Wiklund

Samsung Galaxy S22 Plus

Vad är Always on-display?

– Det är en funktion som gör att du kan se viss information, som klocka, datum och nya notiser, direkt på låsskärmen utan att behöva tända mobilen. Det är rätt praktiskt, men går att stänga.

Hur bra är ljudet?

– Bra, men man hade kunnat förvänta sig mer för priset. Den kommer upp i en rätt hög volym, men jag tycker inte att ljudet har samma fyllighet som hos Iphone 13 Pro-serien, till exempel.

Är telefonen vattentät?

– Nix. Däremot är den inkapslad enligt IP68-klassning. Det betyder att mobilen är skyddad mot damm och ska klara att sänkas ned i sötvatten på upp till 1,5 meters djup i 30 minuter.

Testad: 22-04-13
Skärm: 6,6 tum, amoled, 120 Hz, 1750 nits, 1080 x 2340 pixlar.
Mått: 157,4 x 75,8 x 7,6 millimeter.
Vikt: 195 gram.
Operativsystem: Android 12, One UI 4.1.
Systemprocessor: Exynos 2200 (4 nm), åtta processorkärnor, Xclipse 920 (GPU).
Minne: 8 GB.
Lagring: 128/256 GB (UFS 3,1)
Kamera: Huvudkamera 50 MP, ƒ/1,8-bländare, vidvinkelobjektiv på 12 MP, ƒ/2,2, telefotoobjektiv på 10 MP (77-millimetersekvivalent brännvidd) med 3 X optisk zoom.
Skärmkamera: 10 MP, ƒ/2,2.
Batteri: 4 500 mAh, snabbladdning 15W (trådad), 15W (trådlös). Anslutningar: 5g, wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, bluetooth 5.2, usb typ-c 3,2.
Övrigt: IP 68-klassning för vatten- och dammtålighet.
Pris: 12 290 kronor (8 GB/128 GB), 12 790 kronor (12 GB/256 GB).