Populärteknik

Android P lånar geststyrningen från Iphone X

Google har sneglat på Apple. Nya operativsystemet Android P slopar navigationsknapparna och lånar friskt från Iphone X.

Publicerad

Android P får ett helt nytt sätt att navigera mobilen på. Google har bestämt sig för att slopa de tre klassiska styrknapparna i mobilens nederkant.

De tre navigationsknapparna ersätts av ett enda långsmalt reglage. Vissa saker är sig lika. Det går fortfarande att trycka på reglaget snabbt för att gå till hemskärmen, eller hålla inne den lite längre för att landa på Google Assistant.

Om du sveper uppåt från botten av skärmen kommer du till en ny horisontell (!) översiktsvy där det går att bläddra mellan öppna appar. Ett andra svep uppåt tar dig till telefonens appkatalog.

Stora småändringar i Android

Om du älskar bakåtknappen i Android finns det bra och dåliga nyheter. Den finns visserligen kvar inom vissa appar, men det är inte ständigt närvarande till vänster om hemknappen som i tidigare versioner av Android.

Det som på pappret låter som ganska små förändringar är ändå en rejäl ommöblering i praktiken. Även om Androids gränssnitt har förändrats radikalt under åren har de tre navigationsknapparna stått fast sedan 2011. Nu gäller det att lära om sig.

Android P kommer även att få bland annat ett nytt, smartare energisparläge, en ny kontrollpanel som håller koll på hur många timmar du tillbringar med olika appar igång och ett nytt läge som kallas "wind down" som automatiskt sätter telefonen i stör ej-läge och sätter skärmen i svartvitt läge efter en viss tid på kvällen.

Här är mobilerna som kan få Android P redan nu:

På följande telefoner går det redan nu att ladda ned betaversionen av Android P.

Google Pixel 1 och 2

Sony Xperia XZ2

Xiaomi Mi Mix 2S

Nokia 7 Plus

Oppo R15 Pro

Vivo X21

Oneplus 6 (släpps 16/5)

Essential PH-1