Populärteknik

Så får du din Android-telefon att kännas snabbare

Det finns ett enkelt sätt att få din Android-telefon att upplevas som snabbare. Foto: TT
Det finns ett enkelt sätt att få din Android-telefon att upplevas som snabbare. Foto: TT

Du kanske har en Android-telefon som känns lite slö? Det finns ett enkelt sätt att få den att kännas snabbare.

Publicerad

Operativsystemet Android var i början ett långsamt system fullt av buggar. Till och med de mest kraftfulla telefonerna tog sin tid på sig att genomföra basala uppgifter. För att inte tala om hur telefonen fick kämpa när du ville görna något med resurskrävande som att spela spel.

Så är inte fallet i dag med Android-telefoner. Flaggskeppstelefonerna flyter smidigt, även telefonerna snäppet under fungerar bra. Men trots det, så får de ofta stryk i hastighetstest när de ställs mot Apples dito. Då pratar vi alltså om de allt mer populära hastighetstesterna som då och då dyker upp på Youtube. Även om det så klart också finns exempel på Androider som spöar Iphones.

Så vad beror det på? Varför upplevs Apples telefoner som så smidiga? Det finns några orsaker till det. Qualcomms and Exynos-chipen används i alla möjliga Android-flaggskepp. Dessa tycks aldrig riktigt lyckas mäta sig med Apples egentillverkade A-serie. Just processorn är viktig när det kommer till hastighet. Programvaruoptimeringar spelar också roll.

Men det finns en annan sak som gör att Apples telefoner uppfattas som snabbare. I jämförelse med avancerade chip en ganska banal grej – nämligen övergångsanimationerna. De som visas när du öppnar, stänger och byter appar. Dessa är snabbare och mjukare i en Iphone jämfört med i en Android-telefon.

Att det här påverkar användarupplevelsen i stort kanske känns otänkbart. Men tänk på hur ofta du faktiskt hoppar mellan appar när du använder din telefon.

Något Android-telefoner har som Iphones saknar är en större möjlighet att skräddarsy din telefon. Därför kan du också ändra tiden för övergångsanimationer i din telefon, och på så sätt få den att upplevas som snabbare. Så här gör du:

1. Gå till Inställningar.

2. Har du en Android 8.0+ så välj alternativet ”System”. (tidigare versioner behöver ej göra det).

3. Scrolla ner till och tryck på ”Om mobilen”.

4. Scrolla ner till "Version". Tryck på ”Version” 7 gånger direkt efter varandra.

Sådär. Nu har du låst upp något som heter ”Utvecklaralternativ”, som du hittar på sidan innan, alltså ”System”. Så hur ändrar du hastigheten på animationerna nu då? Så här:

1. Tryck på ”Utvecklaralternativ”.

2. Där scrollar du ner till du ser ”Skala, fönsteranimering, Skala, övergångsanimering” och ”Längdskala för animation”.

3. Per default är dessa inställa på 1x. Ändra alla tre (fast en och en) till 0,5x) OBS inte till 5 utan till 0,5.

Det är allt du behöver göra för att få din telefon att kännas snabbare än tidigare.