Populärteknik

Kindle bryter

mot norsk lag

Hans Marius Graasvold. Foto: Knut Falch.
Hans Marius Graasvold. Foto: Knut Falch.

Amazon riskerar att stämmas i Norge för sin e-bokläsare Kindle. Konsumentverket anser att licensvillkoren bryter mot norsk lag.

Publicerad

Det norska konsumentverket hotar att stämma Amazon för deras e-bokläsare Kindle.

– Användare av Kindle ingår ett avtal som på flera punkter bryter mot rättigheter som är självklara i norsk lag, säger konsumentverkets chef Hans Marius Graasvold på den egna webbplatsen.

Ett exempel är att garantin bara gäller upp till två år när den norska lagen stipulerar fem.

Dessutom anser sig Amazon ha rätt att säga upp avtalet utan varsel om kunden brutit mot avtalsvillkoren.

– Detta kan knappast tolkas på annat sätt än att man inte får tillgång till inköpta böcker eller tidskrifter om man misstänks för att ha brutit mot avtalet genom att göra en olaglig kopia, säger Hans Marius Graasvold.

Han jämför det med att en skivaffär tar hela skivsamlingen om kunden misstänks för att ha använt en cd på ett olagligt sätt.

Konsumentverket kritiserar också att en e-bok för Kindle enbart kan användas på den läsaren. Dessutom är det oklart om norska konsumenter kan göra en säkerhetskopia av inköpt material.

Tidigare har det norska konsumentverket och landets konsumentombudsman varit tuffa mot Apple. Då gällde det mediaspelaren Ipod och nätbutiken Itunes Store.

Kritiken mot Apple liknar den som nu riktas mot Amazon då det gäller avtalsvillkor och låsningen av inköpt material.

För drygt ett år sedan sade den norska konsumentombudsmannen Bjørn Erik Thon att han skulle dra Apple inför marknadsdomstolen. Men då Apple började ta bort kopieringsskyddet från Itunesmusiken drogs stämningshotet tillbaka.

Hans Marius Graasvold hoppas nu att Amazon och de norska förlagen ska lösa problemen.

– Men om vi inte blir nöjda kan det bli ett ”Itunes 2”.