Fordon

Alstom in i rysk tågjätte

Loktillverkning vid Transmashholding
Loktillverkning vid Transmashholding

Alstom köper en fjärdedel av den ledande ryska tågtillverkaren Transmashholding och ska samtidigt modernisera fabriker och järnvägsprodukter i Ryssland.

Publicerad

Alstom kommer att köpa 25 procent av aktierna plus en till ett pris som sätts utifrån resultatet vid TMH under perioden 2008 - 2011.

Förutom att modernisera TMHs tolv fabriksanläggningar i Ryssland ska de båda företagen bilda ett samriskföretag för att utveckla nya lok och vagnar . Produktionen av tågen ska ske i Ryssland till upp mot 80 procent.

Den första produkten ur detta samarbete blir ett elektriskt lok som byggs på ett plattformskoncept. Det ska tillverkas i TMHs fabrik i Novotcherkassk och första exemplaren ska rulla ut i mitten av nästa år.

Företagen ska också fortsätta ett samarbete för att tillverka tvåvåningsvagnar. Redan förra året fick de båda företagen en order på vagnar som ska trafikera sträckan Helsingfors - St Petersburg från 2010.

Tvåvåningsvagnar ingår i den ordern. De ska inredas med sittplatser, liggplatser, dushar, bar och restaurang.

Alstom Transport har en omsättning på ca 5,5 miljarder euro och sysselsätter 26000 anställda. Transmashholding omsatte förra året 2,7 miljarder euro och har 65000 anställda.