Almedalen: Teknikbolag söker bättre villkor

2017-07-07 10:00  

Det är lätt att vara start up-företag i Sverige. ”Det svåra är nästa steg”, säger Fredrika Gullfot, grundare av bolaget Simris Alg på ett Ny Teknik-seminarie i Almedalen.

Ny Teknik arrangerade sammanlagt sju seminarier under Almedalsveckan i Visby, som berörde teknikbolagens vardag och villkor.

Först ut var IoT-podden som sändes live från scenen i Almedalen. Gästen Mats Lundquist, vd på Telenor Connexion, berättade om möjligheterna, tekniken och framtiden för internet of things.

Ny Teknik arrangerade också tre seminarier i samarbete med PRV; om upphovsrätt, attityder till streaming och immaterialrättens betydelse för handel.

– Vi har en tydlig strategi för hur vi hanterar de frågorna, sa Plantagons vd Owe Pettersson.

Industribolaget Inission ville lyfta tre problem som hindrar deras expansion: Lagens om anställningsskydd (LAS), de allt längre betalningstiderna och svårigheten med kompetensförsörjningen.

– LAS är otidsenligt och inte bra för någon i dag och låser fast människor på jobb. Den borde ersättas med något nytt som ger ökad rörlighet på arbetsmarknaden och stöd vid omställningar, sa Inissions ägare Olle Hulteberg.

Han fick medhåll av Caroline af Ugglas, vice vd Svenskt Näringsliv. Och Fredrik Ahlstedt, kommunalråd för Moderaterna i Uppsala menade att en omprövning i frågan pågår inom partiet. Så frågan är kanske inte helt död politiskt.

33-listan är Ny Tekniks initiativ för att lyfta fram unga teknikbolag – och för bolagen betyder det mycket att vara med på listan, förklarade Gusten Danielsson, medgrundare och CFO på Cellink och Fredrika Gullfot, grundare av Simris Alg och med på 33-listan 2014-2015.

–Det har faktiskt varit en dröm för mig att komma med där och det betydde mycket för oss med den uppmärksamhet vi fick då, sa Fredrika Gullfot.

33-bolagen har slitit hårt med tekniken, försäljningen och finansieringen, som inneburit hårt fotarbete och massvis med investerarmöten.

– Vi tog faktiskt hjälp av våra kunder för att finansiera verksamheten. Vi fick dem att betala i förväg. Det är en möjlighet man sällan tänker på, sa Gusten Danielsson på Cellink som gått till en rekordsnabb börsnotering efter platsen på 33-listan 2016.

Det svenska stödsystemet för nystartade bolag är omfattande men nästa steg till att bli ett stort och etablerat bolag kan vara svårt.

Även Simris Alg är dock på väg dit med bestämda steg och har expanderat snabbt.

– Vår plan är att ta fem procent av världsmarknaden inom vårt område, sa Fredrika Gullfot.

Sist ut på Ny Tekniks scen var Johan Söderström, vd för ABB Sverige, som talade om energirevolutionen: hur förnyelsebara energikällor vinner ny mark och hur teknik kan bidra till ett bättre klimat.

– Det sker en snabb utveckling inom alla områden nu, det är därför jag brukar tala om en energirevolution, sa Johan Söderström.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer