Ny Teknik intar Almedalen

En allt snabbare teknikutveckling skapar enorma möjligheter. Och nya utmaningar. Ny Teknik har fokus på framtidens industri, innovation och energi i Almedalen 2017.

 

Ny Teknik är Sveriges största tidning inom teknik och ekonomi. I Almedalen har tidningen valt att fokusera på tre spännande teknikområden

  • Den förändrade och utvecklade svenska industrin är extremt viktig för hur framtidens svenska arbetsmarknad kommer att bli. För att möta en allt tuffare internationell konkurrens krävs teknikutveckling och fler uppkopplade fabriker, säger Kalle Anrell, tf chefredaktör för Ny Teknik.

Framtidens industri är temat dag 1.

Dag 2 är fokus innovation och de nya teknikbolagen som växer fram i allt snabbare takt.

  • Vi har följt de nya bolagen nära i tio år med Sveriges första startup-lista, 33-listan. Efter årets upplaga i april har vi haft med över 200 olika bolag och många sätter hoppet till att de här bolagen kommer att bli nya jobbmagneter. Men det finns problem för politiker och finansiärer att lösa för att det ska bli verklighet, säger Kalle Anrell.
  • De här bolagen brottas bland annat med att välja rätt patentstrategi för att skydda sin teknikutveckling. Det kommer vi att prata om.

Dag 3 handlar om framtidens energi.

  • De nya energikällorna som sol- och vindkraft blir fler i Sverige. Spillvärme är också ett alternativ för att ge el och det växer fram nya spännande alternativ för att lagra energin. Dessutom blir elnäten smartare, säger Kalle Anrell.


Här är Ny Tekniks teman dag för dag.

Måndag 3 juli 

13.00-14.00 IoT-podden från Ny Teknik sänder live

Internet of things eller sakernas internet kommer att revolutionera en rad områden. Ny Teknik tar upp exempel i den nystartade IoT-podden. Här sänder vi ett specialavsnitt för Almedalen live.

 

Tisdag 4 juli

08.00-09.00 Vad kan upphovsrätten göra för nyhetsrapporteringen?
Partner: PRV

I den digitala miljön är det enkelt att ändra material. Vi diskuterar hur det påverkar upphovsmannens rättigheter och vad det betyder för nyhetsförmedlingen.


09.00-10.00 I huvudet på strömmaren
Partner: PRV

PRV presenterar en rykande färsk attitydundersökning. En upphovsrättspanel diskuterar attityderna inom
streaming och vem som bär ansvaret.


10.00-11.00 Immaterialrättens betydelse för framgångsrik handel i andra länder
Partner: PRV

Vi diskuterar hur myndigheter och organisationer kan ge företagen rätt verktyg och förutsättningar för att arbeta affärsstrategiskt kring immaterialrätt och export.


13.00-14.00 Så kan problemen som hindrar entreprenörer undanröjas
Partner: Inission


I ett möte mellan näringslivet och politiken diskuterar Inissions ägare Olle Hulteberg och Fredrik Berghel hur
Sverige kan bli världens bästa entreprenörsland


14.30-15.30 Teknikbolagens väg till framgång

Ny Teknik har i tio år utsett landets 33 hetaste unga teknikbolag. Här delar några av bolagen med sig av sina erfarenheter och ger bästa tipsen för vägen mot framgång.

 

Onsdag 5 juli

13.30-14.30 Energimakthavaren i heta stolen

Med nya tekniska lösningar kan världen ställa om och bli klimatsmart. Ny Tekniks Fredrik Karlsson frågar ut en av energisektorns makthavare om den omställning som pågår.

Gäst: Johan Söderström, VD, ABB Sverige

 

Plats: Strandgatan 13 Visby