Populärteknik

Rekordlaser kan verifiera Einsteins teori

Färglagt foto av Albert Einstein och UWA:s takobservatorium. Foto: Science Photo Library och ICRAR
Färglagt foto av Albert Einstein och UWA:s takobservatorium. Foto: Science Photo Library och ICRAR
UWA:s takobservatorium Foto: ICRAR
UWA:s takobservatorium Foto: ICRAR

En ny möjlighet att bekräfta Einsteins teorier. Nu har forskare satt ett nytt rekord med den mest stabila lasersignalen genom atmosfären hittills.

Publicerad

När Einstein presenterade relativitetsteorin i början av förra seklet var den revolutionerande och innebar att forskningen var tvungna att omdefiniera flera fundamentala begrepp. Genom åren har mängder av experiment bekräftat teorin, men nu har ett forskarteam vid International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR) och University of Western Australia (UWA) publicerat en studie som sägs utgöra ett genombrott. De har satt ett nytt världsrekord i laseröverföring. Eller mer precist beskrivet: ”den mest stabila överföringen av en lasersignal genom atmosfären”.

Rekordet möjliggjordes genom att man kombinerade australiernas teknik för ”fas-stabilisering” med avancerade självstyrande optiska terminaler. Detta gjorde att man kunde skjuta laser mellan två punkter utan störningar från atmosfären.

– Vi kan korrigera för atmosfärisk turbulens i 3d. Det är som rörelserna i atmosfären har tagits bort helt och inte existerar, vilket låter oss skicka väldigt stabila lasersignaler genom atmosfären samtidigt som vi behåller kvaliteten i originalsignalen, säger huvudförfattaren Benjamin Dix-Matthews i ett uttalande

Innebörden av det är att forskarna enligt egen utsago har tagit fram världens mest precisa metod för att jämföra tid mellan två ”av atmosfären” separerade platser.

Så vad kan man då använda upptäckten till? Enligt Sascha Schediwy vid ICRAR-UWA finns det flera spännande applikationer.

– Om du har en av dessa optiska terminaler på marken och en annan på en satellit i rymden, då kan du börja utforska fundamental fysik. Allt från att testa Einsteins allmänna relativitetsteori mer precist än någonsin – till upptäckten om huruvida fundamentala fysiska konstanter ändras över tid, säger han i ett uttalande.

Men det är inte bara i rymden man kan ha användning för den nya tekniken. Forskarna ser även praktiska tillämpningar inom geofysik.

– Som exempel kan den här tekniken förbättra satellitbaserade studier av hur grundvattennivåer förändras över tid, eller för att leta efter mineralfyndigheter under marken, säger Sascha Schediwy.

Även om det är spännande att testa Einstein-teorier så lär de mer jordnära användningsområdena intressera många. Och utöver att prospektera efter mineraler så ser forskarna även att deras teknik i framtiden kan användas för att förbättra optisk kommunikation. Studien är publicerad i Nature Communication.