Fordon

Boeings plan ska häva flygförbud

Flygplanstillverkaren Boeing väntas på fredagen visa luftfartsmyndigheten FAA hur modifieringar med batterierna ska göra Dreamliner flygvärdig igen.

Publicerad

Enligt tidningen New York Times kommer Boeing under fredag träffa representanter för FAA för att övertyga luftfartsmyndigheten om vilka tekniska förändringar när det gäller de olycksdrabbade litiumjonbatterierna i flygplanet 787 Dreamliner som behövs för att häva flygförbudet.

De 50 flygplan som hittills har levererats till flygbolag har haft ett drygt en månad långt flygförbud sedan litiumjonbatterier överhettats i två flygplan.

Enligt NYTimes kommer Boeing att presentera ett antal åtgärder som skulle göra det möjligt att få planen i luften igen om drygt en månad.

Bland åtgärderna som nämns är omkonstruktion av battericellerna med tonvikt på isoleringen mellan cellerna, ventilering av batteribehållaren så att rök vid en eventuell ny överhettning vädras ut utanför flygplanet samt nya rutiner för besättningen för att inspektera batterierna.

Boeing har således inga planer på att byta ut litiumjonbatterierna mot andra batterityper, vilket konkurrenten Airbus beslutat göra för den första serien av konkurrerande flygplanstyp A350.