Industri

ABB tar hem jätteorder i Kina

ABB testar hur stor spänning isoleringen klarar på UHVDC utrustningen. Spänningen i en sådan här blixt ligger på 2 000 000 volt. ABB:s nya teknik för kraftöverföring ska hantera spänningar på 800 000 volt.
ABB testar hur stor spänning isoleringen klarar på UHVDC utrustningen. Spänningen i en sådan här blixt ligger på 2 000 000 volt. ABB:s nya teknik för kraftöverföring ska hantera spänningar på 800 000 volt.

ABB ska vara med och bygga världens längsta kraftlänk i Kina. Ordern är kraftföretagets största i år och totalt värd nästan tre miljarder kronor.

Publicerad

Det handlar om två kraftcentraler (omriktarstationer) till de 2.000 kilometer långa kraftledningar som ska dras från västra Kina till kustområdet kring Shanghai i östra Kina.

Länken från vattenkraftverket Xiangjiaba till stationen på östkusten ska förse 31 miljoner människor med elektricitet.

Kapaciteten på de nya ledningarna ligger på 6 400 MW. Det betyder att de klarar mer än dubbelt så hög effekt som de konventionella ledningar som finns i drift i dag.

- De ska transportera lika mycket el som fem svenska kärnkraftverk producerar på ett år, eller en sjättedel av den svenska elproduktionen, säger Per Haugland, chef för ABBs globala HVDC-verksamhet.

För att klara av att hantera det har ABB utvecklat ett nytt system för ultrahögspänd likström (UHVDC), som klarar 800 kilvolt (kV).

Den här typen av kraftöverföring klarar av att transportera mer el, längre sträckor, till lägre kostnad, jämfört med existerande system för högspänd likström (HVDC).

Ledningsgatorna tar också mindre mark i anspråk än om man bygger växelströmssystem (HVAC) med lika hög effekt.

Investeringsbehoven för kraftöverföring globalt uppskattas till cirka 400 miljarder kronor per år fram till 2030.

- För de länder som nu bygger ut för att klara starkt växande elbehov kommer kraftöverföringen att ske på mycket långa sträckor, hundratals mil. För dem är det högspänd likström som gäller, säger Per Haugland.

Störst efterfrågan väntas i Kina, Indien och södra Afrika där mycket långa kraftlinjer planeras.

Länken mellan Xiangjiaba och Shanghai beräknas vara klar 2011.

Tidigare har ABB levererat tre HVDC-system på 500 kV till Kina. De är tusen kilometer långa och sträcker sig från världens största dammbygge, Tre Raviner i Yangtsefloden, till östkusten.

ABB har i dag cirka 60 procent av världsmarknaden på HVDC-området. Största konkurrenten är Siemens.

Fakta kraftlänken Xiangjiaba-Shanghai:

•Spänning 800 kV

•Effekt 6 400 MW

•Längd: 2000 km

•Förlusterna vid överföringen beräknas till sju procent, vilket är betydligt mindre än från mer konventionella ledningar på 500 kV (HVDC).