Startup

ABB:s ”spökhus” ska bli tech-hubb

Från spökhus till startup-palats. ABB:s gamla lokaler i Häggviken utanför Stockholm ska få nytt liv under nästa år. Foto: Wellstreet
Från spökhus till startup-palats. ABB:s gamla lokaler i Häggviken utanför Stockholm ska få nytt liv under nästa år. Foto: Wellstreet
'Det här är en fullständigt unik möjlighet, men vi är också lite skrämda av projektets storlek', säger Mikael Wintzell, medgrundare och vd för Wellstreet. Foto: Wellstreet
"Det här är en fullständigt unik möjlighet, men vi är också lite skrämda av projektets storlek", säger Mikael Wintzell, medgrundare och vd för Wellstreet. Foto: Wellstreet

ABB:s gamla högkvarter i Häggvik utanför Stockholm ska förvandlas till en jättelik hubb för unga teknikbolag. Målet: Att sätta Sollentuna på startup-världskartan.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

”The Factory” blir namnet på det nya innovationsklustret som slår upp portarna i Häggvik i Sollentuna under nästa år. Bakom satsningen står investmentbolaget Wellstreet, som ska driva projektet tillsammans med Sollentuna kommun och Centria Fastigheter, som också går in som delägare i Wellstreet.

14 000 kvadratmeter ska fyllas med till 100 uppstartsbolag, riskkapitalbolag och andra aktörer inom startupsektorns ekosystem.

Även storbolag som vill flytta delar av sin verksamhet kring innerstaden ska kunna få plats i det enorma glashuset, som har stått tomt sedan TDC, som tog över efter ABB, flyttade ut för 18 månader sedan.

– Det här är en fullständigt unik möjlighet, men vi är också lite skrämda av projektets storlek, säger Mikael Wintzell, medgrundare och vd för Wellstreet.

Han poängterar att ”The Factory” inte ska fungera som ett acceleratorsprogram eller ett campus kopplat till ett universitet.

– Innerstaden och Stureplan i synnerhet utgör en fantastisk kraft när det gäller kompetens, erfarenhet och nätverksmöjligheter. Vårt ansvar i näringslivet är att hitta vägar för att skala upp kraften. Vårt grundläggande mål är att hitta möjligheter för bolag att växa från startups till globala succéer. Just den funktionen, att erbjuda en fysisk plats att samla intressanta bolag och kompetens på utanför innerstaden, är huvudmålet med projektet.

Pågår en ”våldsam aktivitet” på plats

Wellstreet drog i gång sin verksamhet 2016, och har till dags dato investerat i 42 bolag. Vd Mikael Wintzell har en bakgrund som kommersiell chef på Klarna. Medgrundaren Sïmon Saneback har tidigare drivit flera e-handelsbolag, bland annat Stylepit.

Just nu pågår en ”våldsam aktivitet” på plats ute i Häggvik, beskriver Mikael Wintzell. Planen är att de första bolagen – som utgörs av startups som Wellstreet har investerat i – ska flytta in redan under första kvartalet i nästa år. Lokalerna kommer sedan att fyllas successivt.

Det är framför allt snabbväxande unga bolag som sysslar med digitala plattformar och tjänster, snarare än hårdvara, som Wellstreet letar efter som hyresgäster.

– Fem månader är en evighet i startupvärlden, men just nu känns Q1 2019 oerhört nära, säger han.

Ambitionen med ”The Factory” kan inte beskrivas som något annat än högtflygande. Målet, enligt Mikael Wintzell, är att bli ”en substantiell del av svensk digital innovation”.

– Den här plattformen ska överleva både mig och Wellstreets ambitioner. Vi skulle aldrig ha gett sig in ett projekt av den här storleken om inte fastighetsägaren Centria och Sollentuna kommun delade vår vision. Du går inte in och ut ur ett sådant projekt på ett år. Då ska du nog göra något annat.

Vill sätta Sollentuna på innovations-världskartan

Exakt hur samarbetet mellan Wellstreet och Sollentuna kring ”The Factory” ska fungera i praktiken är ännu oklart. Förväntningarna på samarbetet – hur det än kommer att se ut – är dock stora från kommunens sida.

– Vår förhoppning är att det här ska sätta Sollentuna på innovations-världskartan. Förutom närheten till Arlanda och innerstaden har Sollentuna en stor geografisk fördel i att vi ligger nära Kista, som ofta omnämnt som Sveriges ”Silicon Valley”. Många internationella it-bolag har valt att etablera sin svenska verksamhet där, och vi ser tydliga synergier i att försöka skapa en brygga mellan Kista och Sollentuna, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna.

Innebär detta att kommunen även satsar pengar i projektet?

– Nej, det finns inga avtal kring ekonomisk stöd, säger Henrik Thunes.