Hållbar industri

ABB-robotchef: "Danmark är duktiga men Sverige är robotmeckat"

Susanne Timsjö, ABB:s robotchef. Foto: Henrik Mill
Susanne Timsjö, ABB:s robotchef. Foto: Henrik Mill
Susanne Timsjö, ABB, i Ny Tekniks podstudio. Foto: Tomas Berg
Susanne Timsjö, ABB, i Ny Tekniks podstudio. Foto: Tomas Berg
Tomas Berg, Schunk. Foto: Nicklas Thegerström
Tomas Berg, Schunk. Foto: Nicklas Thegerström

Robotlyftet är bra men det krävs mer stöd – gärna miljardbelopp. Det enas Susanne Timsjö, ABB och Tomas Berg, Schunk, om i Ny Tekniks podcast.

Publicerad

Det var två passionerade personer som klev in i Ny Tekniks poddstudio. Susanne Timsjö, robotchef på ABB, kallad "Mrs Robotics" och automationsnestorn Tomas Berg, nordisk chef på det tyska gripdonsföretaget Schunk var på plats för att prata om framtidens robotik.

Det märktes att duon brinner för att utveckla Robotsverige. Givetvis pratar de i egen sak med tanke på att båda gynnas i sina affärsroller om fler företag kliver in på automationsarenan och investerar i modern robotteknik.

Men det är tydligt att båda är fast övertygade om att Sveriges framtida konkurrenskraft bygger på mer automatiserade processer, mer robotar som utför vardagsjobben och att fler företag anpassar sig till mer flexibla produktionsprocesser.

- Robotar är att det är en cool fysisk hårdvara, en kropp som man med mjukvara kan skapa ett visst värde med, säger Susanne Timsjö och fortsätter:

- Ska man vara konkurrenskraftig måste investera i ny teknik, så är det bara.

Bilindustrin dominerande

Tomas Berg konstaterar att svensk fordonsindustri är dominant när det kommer till robotanvändande. Räknar men bort fordonsindustrin sjunker robotdensiteten markant.

- I mitt yrke säger jag att jag har två hattar. Dels den jag har i min profession och yrkesliv. Den andra är att jag har jobbat i svensk industri i över 30 år och ser vilka möjligheter en ökad grad av automation skulle kunna ge, säger Tomas Berg.

- Bilindustrin är oerhört dominerande när det kommer till robotanvändande. Vi har en hög robotdensitet med fordonsindustrin inräknad. Om man däremot tar bort den delen ligger vi (Sverige) inte så himla bra till. Det jag försöker promota att allmänindustri oaktad vad du gör skulle kunna använda fler robotar, säger Tomas Berg.

Båda anser att Robotlyftet är ett bra initiativ men duon är enig om att 100 miljoner kronor över tre år är för litet i förhållande till potentialen i större investeringar.

- Fantastiskt att Robotlyftet finns men beloppen är väldigt låga. Effekten av en högre automationsgrad kan faktiskt slå på vår BNP med en ganska stor ökning förutsatt att man gör det brett, säger Tomas Berg.

Odense i Danmark lyfts ofta fram som världens robotmecka. Det danska robotklustret är en mix av etablerade robottillverkare, startups och många påstår att det är här framtidens robotik utvecklas.

- Danmark är duktiga men Sverige är robotmeckat. Här utvecklades första roboten. Det var här vi tog fram den första collaborativa roboten som du verkligen kan samarbeta med sida vid sida. Att vi ska kalla Danmark för robotmecka känns helt fel, säger Susanne Timsjö.

Lyssna på hela poddansvnittet Framtidens Industri så får du reda på om robotarna tar våra jobb, vilka typer av jobb som skapas, hur robotiken breder ut sig och vad det resulterar i, samarbetet robot och människa och om massproduktionen går mot sin död där flexibel automation blir allt viktigare.

Nyfiken på Ny Tekniks podcast? Prenumerera genom att följa länkarna nedan till den plattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts

Ny Tekniks podcast

Namn: Allt du behöver veta om ny teknik.

Vad: Podcast som produceras av Ny Tekniks redaktion med ambition att sprida aktuellt teknikreportage, intervjuer och granskningar i ljudformat.

Var: Finns att lyssna på och ladda ner där poddar finns (Acast, Itunes, Spotify, Google Podcast och nyteknik.se)

När: Avsnlittet "Framtidens robotik" publiceras 13 mars.