Nyhetsbrev Teknikrevyn Compost

Fordon

Nasas nya Mars-bil: bjässe med plats för fyra

Nasas ”Mars Rover Concept” har plats för fyra astronauter och ett labb. Med sina sex jättehjul är prototypen rustad för den röda planeten – men kommer ändå inte få besöka rymden.

Fordon

Här är Kinas nya jättedrönare

En drönare som kan flyga i månader på 20 000 meters höjd. Kinas senaste bygge visar att landets teknikutveckling inte går av för hackor. Tanken är att planet ska användas för kommunikation och datainsamling.

Fordon

Michelins nya däck saknar luft och fälg

Ett ”luftlöst” däck utan fälg – som håller en livstid. Michelins nya koncept skrotar hela tanken om att däck ska vara en förslitningsdetalj. Och det bästa av allt, det kan skifta mellan sommar- och vintermönster.

Fordon

Fläktar ska göra elfordonet snabbast i världen

C5 Blast Go-Kart sägs klara 0-100 km/h på mindre än 1,5 sekunder. Enligt tillverkaren ska tiden kunna vässas till under sekunden. Bakom accelerationen ligger teknik som lyfter fordonet från vägbanan.

Teknikrevyn

Fem sommarprat om vetenskap och teknik

Onsdag 14 juni presenteras årets sommarvärdar. Men Ny Teknik tittar i arkiven och gräver fram fem redan sända program som är värda att lyssna på igen.

Teknikrevyn

Sulorna som räddar barfotasommaren

Visst är det mysigt att gå barfota, men inte så härligt när en trampar på något vasst. Nu vill en Kickstarter-kampanj lösa problemet.

Teknikrevyn

Mossväggen som rensar luften

En skärm täckt med mossa ska fånga upp och binda partiklar i städers luft. Det gröna luftfiltret sköter sin egen övervakning och laddas med solel.