Nyhetsbrev Teknikrevyn Compost

Teknikhistoria

Gamla Stan hotas av klotter

TEKNIKHISTORIA. Husens 300 år gamla kalkputs har mött en motståndare den inte klarar av: klottret.

Teknikrevyn

Den flygande kuben kan fånga alla bollar

Just nu utvecklas några av de mest innovativa drönarna av studenter i Zürich. Se kubformade Omnicopter jaga ikapp och fånga bollar som slängs på måfå. Voliro imponerar i luften – nu ska farkosten lära sig att gå på land, och simma.

Teknikrevyn

Se anläggningen som fångar koldioxid

För några veckor sedan öppnade företaget Climeworks sin första kommersiella anläggning utanför Zürich. Den fångar in koldioxid ur luften och skickar den vidare till växthus.

Teknikrevyn

Ny serie av Kaianders

Du har väl inte missat Ny Tekniks finurlige serietecknare? Här är Kaianders Semplers senaste alster.

Fordon

Nasas nya Mars-bil: bjässe med plats för fyra

Nasas ”Mars Rover Concept” har plats för fyra astronauter och ett labb. Med sina sex jättehjul är prototypen rustad för den röda planeten – men kommer ändå inte få besöka rymden.

Fordon

Här är Kinas nya jättedrönare

En drönare som kan flyga i månader på 20 000 meters höjd. Kinas senaste bygge visar att landets teknikutveckling inte går av för hackor. Tanken är att planet ska användas för kommunikation och datainsamling.

Fordon

Michelins nya däck saknar luft och fälg

Ett ”luftlöst” däck utan fälg – som håller en livstid. Michelins nya koncept skrotar hela tanken om att däck ska vara en förslitningsdetalj. Och det bästa av allt, det kan skifta mellan sommar- och vintermönster.