Nyhetsbrev Fordon Compost

Fordon

Subventioner för elbilar slår fel

I Sverige är det ett bra miljöbeslut att köpa elbil, men så är inte fallet i andra delar av världen. En ny studie pekar på att det finns en smutsig baksida. I Nordamerika kan köpet bidra till ännu större utsläpp av växthusgaser. Detta på grund av hur subventionsreglerna är utformade.

Fordon

Michelins nya däck saknar luft och fälg

Ett ”luftlöst” däck utan fälg – som håller en livstid. Michelins nya koncept skrotar hela tanken om att däck ska vara en förslitningsdetalj. Och det bästa av allt, det kan skifta mellan sommar- och vintermönster.

Fordon

Fläktar ska göra elfordonet snabbast i världen

C5 Blast Go-Kart sägs klara 0-100 km/h på mindre än 1,5 sekunder. Enligt tillverkaren ska tiden kunna vässas till under sekunden. Bakom accelerationen ligger teknik som lyfter fordonet från vägbanan.

Fordon

Nu flyger nya Gripen

En tweet från Saab avslöjar att nya militärflygplanet Gripen E har genomfört sin jungfrufärd. Och landat.

Fordon

Så många timmar slösar gps:en bort

Ofta gör gps resan enklare, men tekniken har också förmågan att reta upp bilisterna. Och det är inte alltid utan anledning. En enkät visar att förvirrande anvisningar i snitt slösar bort 29 timmar av förarens liv varje år.

Fordon

Suvarnas strålkastare sågas

Vid mörkerkörning är det livsviktigt med bra strålkastare på bilen. Men trots riskerna har en majoritet av mellanklass-suvarna undermålig ljusstyrka. Bara två av 37 modeller klarade godkänt-kraven i en ny amerikansk studie.

Fordon

Uppföljare till Blackbird-planet på gång

Det obemannade flygplanet är uppföljaren till legendariska SR-71 Blackbird. Efter lång tystnad bekräftar Lockheed Martin att SR-72 kommer bli verklighet. Med en kombination av jet- och raketmotorer ligger Mach 6 plötsligt inom räckhåll.

Fordon

Soldrivna drönaren lyfter vertikalt

Forskarnas lösning låter en ensam propeller lyfta drönarflygplanet från vattenytan – vertikalt. Med solceller och ett autonomt styrsystem kommer Suwave kunna hoppa mellan Kanadas sjöar, månad efter månad.

Fordon

Kinas nya ubåt ska revolutionera krigföringen

Ny teknik ska göra landets ubåtar ”osynliga”. I Kina håller man på att utveckla en typ av pumpjet-motorer som snart ska sättas in i attackubåtar. Det tekniska klivet kan revolutionera krigsindustrin.