Nyhetsbrev Energi Compost

Energi

Svensk vågboj ger norsk el

Göteborgsföretaget Waves 4 Power testar sin vågkraftsboj utanför norska Runde. Nu ger den el till det norska nätet.

Energi

Vill ha sex vindkraftsparker utanför svenska kusten

Det nystartade bolaget Svea Vind Offshore planerar att bygga sex vindkraftsparker utanför Sveriges kust. ”Klimatförändringen är på väg, vi har inte tid att hålla på och tjafsa”, säger Maria Brolin, projektchef på bolaget.

Energi

Lättare bygga vindkraftverk med nya regler

Det blir lättare att bygga nya elkraftverk om bestämmelsen om kommunal tillstyrkan tas bort, anser Energimyndigheten och Naturvårdsverket som haft i uppdrag av regeringen att se över tillståndsprocessen.

Opinion

”Nu blir elbilen ännu grönare”

REPLIK. IVL:s studie om batteritillverkningen ger en korrekt beskrivning av hur situationen var för några år sedan, däremot inte om nuläget eller framtiden. Elbilen har en viktig roll att spela, skriver bland andra Mattias Bergman, Nevs och Tobias Henmark, Fortum Charge & Drive.

Opinion

”Det krävs både biodrivmedel och elbilar”

REPLIK. IVL bedömer en teknologi utifrån gårdagens förutsättningar vilket leder fel. Om Sverige ska nå en 80-procentig reduktion av koldioxid från vägtransporter till 2030 krävs både biodrivmedel och elbilar, skriver forskarna Mats Williander och Stefan Pettersson på RISE Viktoria.

Energi

De ska utforma inkapsling av kärnbränsle

När det svenska använda kärnbränslet ska slutförvaras måste det kapslas in i kopparrör. Nu är det klart vilka som ska hålla i Clink-projektet i Oskarshamn.

Energi

Så testas finska reaktorn

Nu har det kalla funktionstestet i Olkiluoto 3 startat – ett viktigt steg mot att få starta reaktorn nästa år.