Premium

Huawei-toppen: ”Mate X kan förändra industrin”

Med Mate X har Huawei skapat världens dyraste mobil. Men Huawei-toppen Richard Yu är ändå övertygad om att det blir en storsäljare. ”Den kan förändra hela industrin”, säger han.

Publicerad

På måndagen öppnar den stora mobilmässan Mobile World Congress i ett soligt Barcelona. Men redan på söndagen tjuvstartade den stora mobilfesten när flera tillverkare höll presskonferenser. En av dessa tillverkare var Huawei, som kan ha lyckats med konststycket att stjäla showen – redan innan mässan officiellt hade öppnat. Huvudnumret på gårdagens presskonferens var Mate X, en 5g-kompatibel smartmobil med en vikbar skärm.

Strax efter presskonferensen mötte Richard Yu, chef för Huaweis konsumentverksamhet, journalister från hela världen – däribland Ny Tekniks utsände – på ett lyxigt hotell i centrala Barcelona. Med sig hade Richard Yu ett fungerande exemplar av den vikbara 5g-telefonen, vilket skapade stor uppmärksamhet hos tech-reportrarna – så till den grad att en pr-representant från Huawei gång på gång, allt mer frustrerad, fick be journalisterna att sluta fotografera och sätta sig ned.

1 milljard dollar i utvecklingskostnad

Richard Yu gav ett uppspelt, för att inte säga nästan spralligt intryck. Den höga Huawei-chefen var märkbart nöjd över uppmärksamheten som företagets senaste skapelse väckt hos reportrarna.

– Vi har arbetet med Mate X i över tre år, och vi har lagt ner 1 miljard dollar på forskning och utveckling av produkten. Utvecklingsarbetet har varit svårt för oss, väldigt svårt för att vara ärlig. De största utmaningar har varit konstruktionen med gångjärn som används för att kunna vika telefonen, samt att kunna göra mobilen så tunn. Konstruktionen ska dessutom klara av att öppnas och stängas åtminstone 100 000 gånger under mobilens livstid, sa Richard Yu.

En av de stora snackisarna är priset på Mate X. Den som vill köpa ett exemplar måste nämligen vara beredd att betala 2 299 euro, vilket motsvarar ett pris på över 24 000 kronor. Det gör Mate X till världens nuvarande dyraste telefon. Men är den värd sitt pris? Definitivt, är svaret från Richard Yu, föga förvånande.
– Den här telefonen kan förändra hela industrin. Det här den största innovationen för smarta mobiler på lång tid.

Titta ni även på andra produkter som skulle kunna göras vikbara i framtiden?
– Ja. I dag har fler och fler smarta klockor. Kanske kan vi framtiden kan göra en smart klocka med en skärm lika stor som en smart mobil, men som sedan kan vikas ihop igen för att bli mycket mindre, som dagens klockor.

Men jobbar ni med på några andra vikbara produkter i nuläget?
– Vi bedriver forskning inom området, ja … Men ni kommer inte att kunna få mig att säga när de produkterna släpps, sa Richard Yu och skrattade.

”Mate X blir en storsäljare”

De stora kostnaderna ligger dels i den vikbara oled-skärmen, dels i den sofistikerade konstruktionen med mekaniska delar som gör det möjligt att öppna och vika samman mobilen. Men i takt med att försäljningen kommer i gång och produktionsprocessen effektivisera, kommer priset att kunna sänkas, tror Richard Yu.

– När det gäller priset, det är svårt att säga när det kan sänkas. Jag hoppas att vi i slutet av detta år eller under nästa år kan vi reducera kostnaden. Min dröm på sikt är att vi ska ha en vikbar 5g-telefon som alla kan ha råd med. Men vi behöver lite tid för att kunna nå dit.
De första exemplaren av Mate X kommer att nå marknaden under årets andra hälft, möjligen redan i juni eller juli månad. Enligt Richard Yu är Huawei redo att börja leverera telefoner redan nu, men operatörerna i de olika länderna måste få tid att göra 5g-fälttester innan Mate X kan släppas.
– Inom Huawei pratade vi om att göra en 4g-version av telefonen, som skulle kunna släppas direkt. Men 5g-tekniken är på ingång under det här året, så vi bestämde oss för att satsa på det.

Trots det är höga lanseringspriset är Richard Yu övertygad om att Mate X kommer att bli en storsäljare. Förhoppningen är att sälja en miljon exemplar av telefonen. Yu är lika säker på att Huawei snart också kommer att gå om ärkerivalen Samsung, och bli världens största mobiltillverkare globalt sett.
– Det finns en marknad där vi nästan inte har någon försäljning alls, och det är i USA. Men när det gäller resten av världsmarknaden tror jag att vi har en chans att bli nummer ett inom två år, kanske redan under nästa år. Vi har en mycket stark tillväxt globalt sett.

”Huawei har inga bakdörrar i systemet”

En sak som kan tala emot den utvecklingen är den senaste tidens skarpa kritik mot det kinesiska bolaget. Huawei, som är en av världens största tillverkare av telekomprodukter, är föremål för internationell granskning gällande misstänkta kopplingar till Kinas regering, och misstankar om att regeringen använder bolagets teknik för spionage.

Flera länder, däribland i Australien och Nya Zeeland, har stoppat Huawei från att delta i utbyggnaden av 5g-nätet. I USA är Huawei i praktiken bannlysta när det gäller 5g-utbyggnaden och försäljning av mobiltelefoner.

Så, vad säger Huawei till dem som inte vill köpa era telefoner med rädsla av att bli avlyssnade? Enligt Richard Yu är användarnas integritet av högsta prioritet för Huawei.
– Vi lämnar inte bakdörrar öppna i systemet för några aktörer eller myndigheter – inte den kinesiska regeringen.  Till exempel har vi fått frågor från polismyndigheterna i flera länder om att låsa upp telefoner från misstänkta kriminella, men vi kan inte göra det, eftersom krypteringen som skyddar telefonerna är för komplicerad, sa Yu, som dock inte nämnde något om den kinesiska underrättelselagen, som tvingar inhemska bolag att samarbeta med staten.

Tror du att 5g-utrullningen riskerar att stagnera på grund av handelskriget mellan USA och Kina?
– Jag är övertygad om att alla länder kommer att behöva 5g. Den typen av nätverk blir som en slags super-motorväg för trådlös kommunikation. Jag tror inte att det här (handelskriget, reds anmärk.) kommer inte att kunna stoppa utrullningen av 5g, sa Richard Yu.