Populärteknik

Här är Huaweis 5g-mobil Mate 30 Pro – utan Google-appar

Richard Yu visar upp nya Mate 30-serien vid ett event i München. Foto: Matthias Schrader
Richard Yu visar upp nya Mate 30-serien vid ett event i München. Foto: Matthias Schrader
Huaweis nya Mate 30-serie lanserades 19 september i Munchen. Foto: MICHAEL DALDER
Huaweis nya Mate 30-serie lanserades 19 september i Munchen. Foto: MICHAEL DALDER
Huawei visar upp nya Mate 30-serien vid ett event i München. Foto: Matthias Schrader
Huawei visar upp nya Mate 30-serien vid ett event i München. Foto: Matthias Schrader

Mate 30-serien bjuder på 5g-stöd och många imponerande funktioner, men exakt hur bra Android fungerar utan Googles appar och tjänster återstår att se. Modellen kommer att säljas i Europa, bekräftar Huawei Sverige för Ny Teknik.

Publicerad

Huawei går ut hårt. Richard Yu, högsta ansvarige för bolagets konsumentelektronik, slösar inte en sekund. Han hinner knappt säga hej till publiken i München innan han pekar på en slide i bakgrunden där bolagets framgångar radas upp.

Han går igenom hur den kinesiska techjätten ökat inom smartphone, pc och wearables under året – trots motgångar, spionanklagelser och amerikanska sanktioner. Fast de där sista sakerna nämner han förstås inte.

Det sätter stämningen för ett event där många på förhand frågat sig hur Huawei över huvud taget ska lyckas lansera en telefon utan ett ordentligt samarbete med Google. Inför eventet spreds också uppgifter om att Mate 30 inte ens skulle lanseras i Europa, trots att telefonen presenterades på tysk mark. Det ryktet verkar dock kraftigt överdrivet.

Men om och när telefonen lanseras i Sverige är fortfarande oklart.
– Den information vi har fått är att den kommer till Europa men vi har inga detaljer om exakt var och när, säger Sofia Björnerfors på Huaweis svenska pressavdelning till Ny Teknik strax efter eventet.

Ändå var det först efter en kavalkad av produktnyheter som Richard Yu på allvar åtminstone indirekt adresserade elefanten i rummet.

På grund av sanktionerna får Googles tjänster inte finnas med på telefonen. Så i stället för Google Play-butiken är det Huaweis appbutik som gäller. Den har i dag stöd för 45 000 appar, enligt Richard Yu.

Frågan kvarstår dock om det kommer att gå att ladda ner Google-appar och få Google-tjänster att fungera på mobilerna.

Ny design på Mate 30-serien

Men huvudnumret är förstås Mate 30 och Mate 30 Pro är Huaweis första flaggskepp sedan de amerikanska sanktionerna trädde ikraft. Prislappen börjar på 799 euro för instegsvarianten med 128 gigabyte lagring, och 1 099 euro för Mate 30 Pro med 256 gigabyte lagring. Den som vill framtidssäkra sin telefon med 5g-stöd får lägga upp ytterligare 100 euro. Om 5g-varianten kommer till Sverige återstår dock att se.

Designen har fått sig en rejäl uppdatering sedan förra årets Mate 20. Kamerahuset är runt och placerat i mitten av mobilens överkant. Det rymmer tre kamerasensorer från Leica och en time of flight-sensor på Pro-modellen.

Precis som de flesta andra flaggskeppstelefoner 2019 är det en ultravidvinkel på 18 millimeter (40 MP), en vidvinkel (27 mm, 40 MP) och ett teleobjektiv med fem gångers optisk zoom (8MP, 80mm).

40 megapixel-sensorn ska vara 27 procent större än motsvarande sensor på Note 10 Plus eller Iphone 11 Pro, vilket enligt Huawei ska ge bättre ljusintag och bättre bilder i mörka miljöer – något Huawei länge excellerat på.

Också på videosidan hävdar Huawei att de sopar Apple och Samsung av banan. De tal för iso och bildrutor per sekund (upp till 7 680 fps i slow motion-läget) som redovisas är magnituder högre än vad Iphone 11 Pro och Galaxy Note 10 Plus lovar.

Ett intressant designval är att mobilens baksida går i en gradient från högblank i topp till mer matt ner mot botten. Huawei menar att den matta nederkanten både ska ge ett bättre grepp och göra att man undviker förhatliga fingeravtryck.

Inga fysiska knappar till volymreglaget

Den högupplösta 6,53 tums oled-skärmen på Huawei Mate 30 Pro har tagit vattenfallsdesignen till en ny nivå. Skärmen kröker sig längs telefonens sidor till 88 graders vinkel och går mer än halvvägs ner längs mobilens sidor.

Därmed har de fysiska knapparna på mobilens sida fått maka på sig, kvar är bara strömknappen. I stället använder Huawei virtuella knappar, där du exempelvis gör ett snabbt dubbeltryck på sidan för att få upp volymreglaget och sedan slajdar med fingret för att ändra volym. På samma sätt blir kameraknappen helt enkelt ett snabbt tryck på mobilens kant.

Däremot väljer Huawei, precis som Apple, att kämpa vidare med sensorpanelen, eller notchen, i mobilens toppkant. Den nya notchen har åtminstone fått en intressant ny funktion med en sensor som ska användas för att känna igen gester. Du kan exempelvis svepa framför telefonen för att byta låt.

Huawei jämför sig förövrigt gärna med Apple. Så också i dag. Richard Yu småskrattar åt kameraboxen på baksidan av Iphone 11, raljerar över hur mycket större konkurrentens notch är och sedan visar han hur har de kunnat få in en (marginellt) större skärm trots att Iphone 11 är en större klump att balansera i handen.

Batteriet på Mate 30 Pro ligger på hela 4 500 mAh, upp från 4 200 mAh på förra årets Mate 20 Pro. Laddhastigheten ökar också till 40 watt, och effekten på omvänd trådlös laddning ska vara tredubblad mot Mate 20 Pro.

Den första riktiga 5g-telefonen

Systemkretsen är det nya chipet Kirin 990. Vi har gått igenom chipet närmare här, men utöver den sedvanliga ökningen i prestanda är det utmärkande att det är en av de första systemkretsarna för mobiler med inbyggt 5g-modem. Därmed blir Mate 30 Pro en av de första mobilerna som går att köpa i en version som är fullt ut 5g-redo med stöd för både stand alone och non-stand alone. Eftersom Kirin 990 finns både med och utan 5g-modem ombord saknar dock basvarianten stöd för nästa generations mobilnät.

Huawei själva, som inte tvekar att slå sig för bröstet, kallar Mate 30 Pro för den första modellen av ”andra generationens 5g-mobiler”. Något de definierar som telefoner med ett internt 5g-modem på systemkretsen (tidigare 5g-telefoner behöver en extra modemmodul under huven för att kunna ta emot 5g-signaler)

Mate 30 Pro släpps i sex olika färger, varav två har vad de kalla ”veganskt fejkläder” (det vill säga plast) på baksidan. Dessutom släpps även i år ett par extra exklusiva modeller i samarbete med bilmärket Porsche som kostar över 2 000 euro. De har delvis en annan design som bland annat sticker ut med ett utfällbart band på baksidan som kan användas för att få bättre grepp om telefonen, eller som stöd när du exempelvis kollar på film.