Digitalisering

Huawei är redo att sälja sin 5g-verksamhet

Ren Zhengfei, Huaweis grundare, vid en pressträff den 15 januari i år. Foto: Vincent Yu
Ren Zhengfei, Huaweis grundare, vid en pressträff den 15 januari i år. Foto: Vincent Yu

Amerikansk och europeisk oro för spionage och kinesisk kontroll får Huawei att ta till drastiska metoder. Tanken är att skapa en konkurrent till sig själva.

Publicerad

Förbud, skepsis och misstankar världen över har försvårat Huaweis 5g-utrullning. Nu är Ren Zhengfei, Huaweis grundare och vd, redo att ta till dramatiska åtgärder. Nämligen att sälja företagets hela 5g-stack till västerländska bolag.

The Economist, som var först med att rapportera om detta, skriver: ”för en engångssumma skulle köparen få ständig tillgång till Huaweis existerande 5g-patent, licenser, kod, tekniska ritningar och produktionskunskap. Köparen kan sedan modifiera källkoden så att varken Huawei eller kinesiska myndigheter skulle ha ens en hypotetisk kontroll av den telekominfrastruktur som byggts med utrustning av det nya företaget”.

Ren Zhengfeis utspel handlar med andra ord om att öppna upp för en konkurrent till Ericsson, Nokia – och Huawei. För Huawei tänker naturligtvis fortsätta bygga infrastruktur på hemmaplan och i det stora antal länder där de fortfarande är välkomna.

– En balanserad distribution av olika intressen främjar Huaweis överlevnad, säger Ren till The Economist.

”De djärvaste som dykt upp”

En rad frågor uppstår, och få av dem har än så länge några konkreta svar. Hur ställer sig den kinesiska staten till att ett av landets mest framgångsrika företag säljer sin teknik till en konkurrent i väst? Vilket bolag skulle ha råd att göra en så förmodat dyr investering, bara för att bli en konkurrent till säljaren? Knappast Ericsson eller Nokia som, något The Economist noterar, har gott om stolthet men dåligt med pengar.

Sydkoreanska Samsung är ett troligare alternativ, som satsar stort på 5g-nätverk och har en rejäl kassakista, men som inte gjort något större avtryck på den globala arenan.

Ren Zhengfei vill inte höra talas om att Huaweis planer är ett tecken på desperation.

Men Dan Wang på analysfirman Gavekal Dragonomics kallar dem ”de djärvaste som dykt upp” från företaget.

– Det är svårt att hitta liknande historiska exempel, säger han till The Economist.